Hlavní obsah

Rekordní mráz láme koleje, zamrzá dokonce i arktická nafta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně mrazivé počasí nepřestává komplikovat zejména železniční dopravu na našem území. Mráz jednak láme koleje a nejnověji rovněž dochází k zamrzání nafty u motorových souprav.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

V pondělí ráno byla omezena doprava na trase z Prahy do Berouna. Problémy železničáři hlásili i v úseku Praha-Horní Počernice a Mstětice.

Rekordně nízké teploty mají značný vliv i na chod motorových vlaků. Mráz zastavil několik osobních vlaků na Novojičínsku a Vysočině. Spoje musely nahradit povolané autobusy na úsecích Studénka - Veřovice, Suchdol nad Odrou - Nový Jičín město, Studénka - Bílovec a Jihlava - Třebíč.

Problémy jsou i na železničním koridoru v Plzni. [celá zpráva]

Problémy budou pokračovat, tuší železničáři

"I když používáme arktickou naftu a různá pomocná aditiva, tak se při hodně nízkých teplotách vylučuje z paliva parafín, který pak ucpává filtry," uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Dráhy očekávají, že vyplní-li se varování meteorologů a tuhé mrazy budou i nadále pokračovat, lze očekávat i další podobné problémy.  "Bohužel se tomu nedá za rekordně nízkých teplot nijak předejít," sdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám