Hlavní obsah

Bátora dostal na rozloučenou od ministra čtvrtmiliónový zlatý padáček

Právo, map

Podle informací Práva dostal Ladislav Bátora od ministra školství Josefa Dobeše (VV) jako pozornost k odchodu z úřadu mimořádnou odměnu ve výši 250 tisíc korun. Tento bývalý vrcholný úředník školství přitom pracoval poslední dva měsíce, tedy do konce prosince 2011, jako Dobešův poradce jen na desetinu úvazku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora při oznámení svého odchodu

Článek

Po Bátorově říjnové rezignaci na post vicekancléře, kterou žádala TOP 09 i řada nevládních organizací, Dobeš svého oblíbence pochválil, že díky jeho škrtům a propouštění úřad ušetřil 150 miliónů.

Bátora na dotaz Práva, jak vysokou prémii dostal, v pondělí uvedl: „Pod tlakem jsem dal dávno souhlas se zveřejněním svých příjmů. Když se mě ale někdo z novinářů zeptal 5. října, jaká je má zářijová výplata, řekl jsem dost. A rozhodl jsem se, že českým novinářům nemá cenu vycházet vstříc. Klidně sdělte, že jsem bral 32 tisíc, to unesu. I když to není žádná chvála, vezmeme-li v potaz kruhy, ve kterých jsem se pohyboval.“

„Neřeknu, mám stařecký vrtoch“

K námitce, že byl placen z peněz daňových poplatníků, a proto by bylo solidní sdělit, jak vysoká odměna přistála na jeho účtu, řekl: „Uchýlil jsem se ke stařeckému vrtochu, takže to nesdělím. Ať si to řeší ministerstvo.“

Bývalý šéf hnutí D.O.S.T. Bátora dodal, že nyní pracuje na plný úvazek, nicméně odmítl prozradit kde. Dobeš v pondělí večer nezvedal telefony, stejně jako ředitelka tiskového odboru. Vyjádření ministerstva se tak zatím nepodařilo získat.

Dobeš proslul již tím, že předloni nadělil pod stromeček statisícové odměny svým „vrcholným manažerům“. Například již bývalé šéfce kabinetu nebo tiskové mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám