Hlavní obsah

Azyl pro Tymošenka není politický, vysvětlují na Ukrajině Češi

Kyjev/Praha

Oleksandr Tymošenko nedostal v Česku politický azyl, ale pouze mezinárodní ochranu, jejíž důvody nemusejí být nutně politické. Uvedlo to v prohlášení české velvyslanectví v Kyjevě.

Foto: Profimedia.cz

Julije Tymošenková se svým manželem Olexandrem

Článek

Informaci, že Tymošenko dostal politický azyl, uvedla v komentářích některá ukrajinská média, která současně zpochybnila, že by na něj měl nárok, protože se politikou nikdy nezabýval. Jeho motivy jsou spíš obchodní či osobní, uvádí komentáře.

Slovo politický se neobjevuje ani v prohlášení českých úřadů k udělení azylu.

Sám Tymošenko ale řekl, že byl nucen požádat o politický azyl "kvůli neuvěřitelnému nátlaku a pronásledování ze strany nynější ukrajinské státní moci, autoritářského režimu prezidenta Janukovyče. Uvedl to v rozhlasové stanici Rádio Svoboda.

"Česká republika neuděluje 'politický azyl', nýbrž v souladu se svými mezinárodními závazky... poskytuje uprchlíkům mezinárodní ochranu, a to mimo jiné formou 'azylu'. Osoby žádající o azyl mohou mít různé důvody, nikoliv nezbytně pouze politické povahy, a tyto osoby nemusejí být politicky aktivní," uvádí se v prohlášení české ambasády.

Azyl prý vztahy nezhorší

Poradkyně ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Hanna Hermanová ve středu uvedla, že udělení azylu nijak nezhorší vztahy mezi oběma zeměmi.

"Kdyby se mluvilo o Juliji Tymošenkové, byla by to jiná věc, ale její muž se politikou nikdy nezabýval," odmítla možné zhoršení vztahů mezi Prahou a Kyjevem Hermanová.

Tymošenko dostal azyl v Česku 6. ledna. Jeho manželka byla loni na Ukrajině odsouzena k sedmi letům vězení v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný. Už dříve Praha udělila azyl exministru vlády Tymošenkové Bohdanu Danylyšynovi, stíhanému ve vlasti, což vedlo k ochlazení vztahů mezi Kyjevem a Prahou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám