Hlavní obsah

Doktoři už nesmějí tajit, že řidič vážně onemocněl

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když lékař zjistí, že jeho pacient je motorista a onemocněl chorobou, jež omezuje schopnosti řídit, bude to muset ihned oznámit příslušnému městskému nebo obecnímu úřadu. Vyplývá to z novely zákona č. 297/2011, která nabude účinnosti 1. ledna.

Článek

Dosud to lékaři většinou nečinili s odvoláním na lékařské tajemství. Po silnicích tak jezdí za volanty aut i epileptici, či lidé s vážnou srdeční chorobou a akutní hrozbou infarktu.

„Díky legislativní změně budou úřady konečně moci promptně zasahovat. Poté, když dostanou oznámení od lékaře, pozvou řidiče s vážným onemocněním na přezkoušení, nebo mu rovnou odejmou řidičské oprávnění,“ potvrdil Právu Marek Illiaš z tiskového odboru ministerstva dopravy (MD).

Vybodované čeká dopravní psycholog

Další změna, která však nabude účinnosti až v srpnu, se týká řidičů, kteří přijdou kvůli dvanácti trestným bodům za dopravní přestupky o řidičský průkaz. Nově totiž budou muset absolvovat psychologické vyšetření u akreditovaných dopravních psychologů.

„Povinnost absolvovat toto vyšetření už pro vybodované řidiče platí. Zatímco nyní si však mohou ke svému vyšetření vybrat kteréhokoli psychologa, od 1. srpna 2012 budou moci chodit jenom k dopravním psychologům, jimž naše ministerstvo udělí akreditaci,“ řekl Právu Martin Novák z MD.

Podmínky pro akreditaci i vybavení ordinací stanoví ministerstvo dopravy vyhláškou, která už prošla meziresortním řízením, a počátkem ledna ji projedná vláda. „Nepředpokládáme, že by k ní ministři měli nějaké připomínky. Účinnosti tedy vyhláška pravděpodobně nabude zřejmě již 15. ledna zveřejněním ve Sbírce zákonů,“ informoval Novák.

Zažádat o akreditaci pak bude moci kdokoli, kdo má pro to patřičné vzdělání, prostornou a speciálními přístroji vybavenou ordinaci, i potřebné zázemí. Seznam akreditovaných dopravních psychologů bude MD zveřejňovat na svých internetových stránkách a průběžně ho doplňovat.

Částku, kterou musí řidič za vyšetření zaplatit, vyhláška sice nestanoví, podle MD by ale neměla přesáhnout 3000 korun. Řidič absolvuje pohovor s psychologem, při němž vyplní dotazník a podstoupí testy, jež prověří jeho schopnost soustředit se, i další vlastnosti, důležité pro zvládání situací v silničním provozu. Poté psycholog vystaví posudek. Konečné slovo, jestli má být řidičský průkaz motoristovi vrácen, bude mít ale praktický lékař.

Opatření také proti řidičákové turistice

Úřady v České republice také už od 1. ledna nebudou smět udělovat řidičské oprávnění osobám, jimž bylo v jiném členském státě Evropské unie odejmuto, nebo mají třeba kvůli vybodování dočasný zákaz řízení.

Cílem této legislativní změny je zamezit tzv. řidičákové turistice, kdy si cizinci v českých autoškolách pořizují řidičské oprávnění, o něž předtím ve své zemi přišli.

Reklama

Výběr článků

Načítám