Hlavní obsah

Havel byl se smrtí smířen, vzpomíná sestra boromejka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Havel se na svůj konec připravoval a byl s ním smířen. Je o tom přesvědčena sestra řádu boromejek Veritas Holíková, která se o Havla starala v jeho posledních měsících a dnech.

Foto: Reuters

Václav Havel na archivním snímku

Článek

„Vědomě se připravoval na smrt. Věděl, že se blíží k posledním dnům svého života. Když o tom mluvil, tak říkal, že člověk má za sebou nechat pořádek a vzpomínky. Někdy se zmiňoval také o tom, že člověk se neblíží jenom smrti, ale také novému životu, o kterém toho víme mlhavě málo,“ uvedla řádová sestra v rozhovoru s Aktualne.cz.

Havel podle ní často opakoval, že chce umřít doma na Hrádečku. Jeho žena Dagmar a osobní lékař Tomáš Bouzek mu slíbili, že ho v žádném případě nenechají převézt do nemocnice.

V den smrti byl Havel podle Holíkové v dobré kondici a mluvil mnohem zřetelněji a lépe než den předtím. „Ráno jsem jeho lékaři, se kterým jsme jeho stav pravidelně konzultovali, psala, že je v dobré náladě. Dohodli jsme se, co mu mám dát za léky, natáhla jsem je do injekce, léky jsem nachystala...“ popsala řádová sestra.

Na dotaz, jak probíhal poslední den, sestra uvedla: „Byli jsme tam jen já a paní Dagmar. Já jsem převzala službu v sobotu večer, mluvila jsem s ním několikrát v noci, když nemohl spát.“

Ještě den předtím plánovali Vánoce. „Poslední věta, kterou jsem od něj slyšela, byla: ‚Já chci ještě spát, přijďte tak za hodinu‘. Což běžně dělával. Když jsem tam kolem deváté hodiny byla, ještě spal. Když jsem ale přišla v půl desáté, zdálo se mi, že se jeho dech zpomaluje a stává se mělčím, že se něco mění... Takový dech mají lidé, kteří se blíží smrti. Záhy mezi 9:45-9:50 najednou přišla chvíle, že se už nenadechl. Bylo to, jako když zhasne svíčka, tak tiché,“ uvedla Holíková.

Když se přesvědčila, že je bývalý prezident mrtev, šla za Dagmar Havlovou, která už byla na cestě do pokoje a říkala, že ví, co jí jde říci. „Zůstali tam o samotě a já jsem šla volat doktoru Bouzkovi,“ uzavřela Holíková.

Související témata:

Výběr článků

Načítám