Hlavní obsah

Havlův spolupracovník vysvětlil, jak to bylo s krátkými kalhotami

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý spolupracovník zesnulého prezidenta Václava Havla Jan Šolc při vzpomínkovém aktu v Liberci připomněl někdejší Havlovo faux-pas při prezidentské inauguraci, kdy v hledáčku kamer před nastoupenou hradní stráží prošel v nápadně krátkých kalhotách. Havel sám uznával, že na krátké kalhoty se ho lidé ptali po celý život, a nejen v ČR. Podle Šolce to mělo souvislost s jeho pobyty v kriminálu.

Článek

Havel vždy vysvětloval, že kalhoty nebyly krátké, ale jen povytažené. Šolc ve středu ale dodal ještě další souvislosti. Sám se k historce dostal oklikou, přes šicí salón, který kdysi nový oblek pro Havla ušil.

„Když jsem přijel na Hrad, Ivan Medek mi řekl: ‚Zavolal jsem krejčího, ten vám ušije smoking a vy budete chodit místo mě na všechny recepce, mě už to nebaví.‘ A když mi ten krejčí bral míru, tak řekl: ‚Nebojte se, já jsem šil Havlovi i ty kalhoty‘,“ vyprávěl Šolc na zaplněném náměstí. Krejčímu prý na poznámku nic neřekl, přesto se ale krejčí jal vysvětlovat, jak se všechno stalo.

„My jsme byli spolu v krimu zavření,“ citoval Šolc výpověď krejčího, „a já jsem mu říkal: ‚Václave, jestli ty se v tý politice uděláš, tak já ti budu šít.‘ Havel samozřejmě všechno slíbil, a tak se pak taky stalo. Ale to nebyla moje vina. V kriminále, vždycky když na něj vrazili, tak na něj křikli: ‚Havel, upravte se!‘ A on si sáh´ do kalhot a takhle si je vytáh´. To dělal celou dobu, co byl zavřenej,“ vyložil krejčího verzi Šolc.

„Takže on si zvykl, že při všech dramatických událostech si musí vytáhnout ty kalhoty. Koneckonců to byla jeho první defilírka, no a jak vstupoval od té čestné brány, tak si stačil ještě stranou ty kalhoty vytáhnout,“ dovysvětlil Šolc.

Musím říct, že se z toho víceméně raduji. Říkám si, že je to docela něžný způsob posměchu vůči mojí osobě.
Václav Havel k posměškům týkajících se jeho krátkých kalhot<br/>

Havel ještě před pěti lety v rozhovoru řekl, že se jej na to lidé po celém světě neustále ptají. „Marně pořád vysvětluji, že jsem tehdy neměl kalhoty krátké, ale kalhoty povytažené. Každý chlap ví, že si kalhoty občas povytáhne a pak nějaký čas trvá, než se opět usadí na původní místo. Tak nějak to bylo i tehdy na Hradě. A protože se vojenská přehlídka konala v minutě čtvrté místo minuty páté, tak od té doby patří k národní mytologii, že jsem měl při inauguraci krátké kalhoty,“ uvedl prezident.

„Musím ale říct, že se z toho víceméně raduji. Říkám si, že je to docela něžný způsob posměchu vůči mojí osobě,“ poznamenal k tomu.

Mýtu krátkých kalhot se chytli také stoupenci spikleneckých teorií, které prezidentovy krátké kalhoty utvrdily v přesvědčení, že je napojen na svobodné zednáře. Podle nich si totiž krátké kalhoty oblékají zednáři při udělování vyššího svěcení.

Související témata:

Výběr článků

Načítám