Hlavní obsah

Vánoce budou na blátě, za bílou nadílkou musí lyžaři na hory

Aktualizováno

Sněhu se o letošních Vánocích v nížinách pravděpodobně nedočkáme, lyžaři za ním budou muset vyrazit na hory. Od tohoto víkendu až do vánočních svátků budou srážky časté, v nížinách dešťové nebo smíšené, na horách sněhové, informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři ani děti na bobech se o sníh bát nemusí, chybět bude jen v nížinách.

Článek

Meteorologové od neděle očekávají oblačnou až zataženou oblohu místy s občasným deštěm, na horách by měly být srážky sněhové. Teploty se budou v noci pohybovat mezi 3 a – 3 stupni Celsia, přes den bude nejvýše 6 až 9 stupňů.

O vánočních svátcích až do konce letošního roku bude situace obdobná, vyskytnou se přeháňky, na horách by mělo sněžit. Ani teplotně by se dekáda neměla lišit od té předchozí.

"Vypadá to, že hory nebudou trpět nedostatkem sněhu a nížiny zase nebudou trpět sněhovými kalamitami, jako tomu bylo loni," uvedl Dvořák.

Na začátku příštího roku do 10. ledna se bude ochlazovat, při jasné obloze klesnou noční teploty až k – 9 stupňům Celsia, přes den se vyšplhají nejvýše ke čtyřem stupňům.

Celé období bude podle meteorologů teplotně nadprůměrné. Počasí totiž bude ovlivněno silnějším jihozápadním až západním prouděním, které přinese teplý, ale velmi vlhký vzduch z Atlantiku.

"Bude proto větrno a oblačnost bude většinou velká s častými srážkami, střídanými přechodným krátkodobým zlepšením počasí," dodal Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám