Hlavní obsah

Piloti mají prázdné samopaly, stávka je nelegální, je přesvědčen šéf ČSA

• Aktualizováno
Novinky, jas, pit

ČSA se potýká s vůbec první stávkou pilotů, kteří ve čtvrtek protestují proti údajnému tunelování Českého aeroholdingu. Nelíbí se jim, že jsou některá letadla převáděna do dceřiných společností, a proto z důvodů „indispozice“ nenastoupili do práce. Podle vedení podniku jsou převody v pořádku, zato protestní akce je nelegální, a vzbouřeným pilotům hrozí tresty.

Článek

Vedení podniku se ve čtvrtek odpoledne ohradilo, že veškeré kroky při reorganizaci společnosti byly podniknuty v souladu s usnesením vlastníka, tedy české vlády. Některé letouny byly podle pilotů převedeny do jiných firem s tím, že každá firma bude plnit specifické služby a podle toho má vypadat i její letadlový park.

Prezident ČSA Philippe Moreels prohlásil, že České sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA) „poslala své piloty do boje s prázdnými samopaly“.

Podle něj se piloti mýlí, pokud si myslí, že akce je beztrestná, zaštítěna kolektivní smlouvou. „Všechny piloty jsem upozornil, že akce není legální a bude mít právní následky,“ zdůraznil Moreels.

Foto: Petr Horník, Právo

Kvůli stávce pilotů byla ve čtvrtek zrušena velká část letů ČSA

Stávka zastavila lety

Podle informací z pražského letiště byly ve čtvrtek ráno zrušeny lety do Milána, Düsseldorfu, Hamburku, Varšavy, Budapešti, Štrasburku, Frankfurtu, Hannoveru a Stockholmu.

Odletět by ve čtvrtek nemělo až 40 letů, což je zhruba polovina. "Musím potvrdit, že někteří piloti dnes skutečně nenastoupili do práce z důvodu údajné zdravotní indispozice," sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková s tím, že aktuálně by se tato skutečnost měla dotknout 18 letů. Cestujícím, jejichž let byl zrušen, společnost umožní podle mluvčí bezplatnou změnu rezervace na jiný termín či vrácení letenky.

Kolika letů se zrušení dotkne, zatím není jasné, neboť piloti se musí kvůli indispozici odhlásit šest hodin před odletem. Ohledně rušení odpoledních a večerních letů tak bude jasno později.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ředitel ČSA Miroslav Dvořák (vlevo) s prezidentem ČSA Phillipem Moreelsem na brífinku ke stávce

MluvčíCZALPA Filip Gaspar v České televizi upozornil, že namísto "indisponovaných"  pilotů sedají za knipl piloti působící v managementu. To je podle něj v rozporu se zákoníkem práce, neboť tito piloti nejsou odpočatí.

„Protest pilotů proti schválenému postupu je nejen neodůvodněný, ale je také zjevně nelegální. Jako akcionář budu důsledně vyžadovat po managementu, aby vůči absentujícím vyvodil příslušné pracovněprávní i hmotněprávní důsledky,“ uvedl ke stávající situaci ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Kvůli stávce pilotů byla ve čtvrtek zrušena velká část letů ČSA

ČSA potřebují strategického partnera, tvrdí piloti

"Naším cílem není v žádném případě snaha poškodit fungování firmy a znepříjemnit život cestujícím. Musíme ale upozornit veřejnost i vlastníka, na nevratné kroky managementu, které jdou proti dlouhodobým zájmům společnosti a nesou známky tunelování," okomentoval prezident CZALPA Peter Žmolík.

Gaspar připomněl, že management rozhodl o vyvedení 11 z 30 letadel ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines bez jakékoli diskuse se zaměstnanci.

Piloti volají po tom, aby byl okamžitě vyhledán strategický partner, který má zkušenosti z oblasti letectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám