Hlavní obsah

Ve městech padá trochu jiný sníh. Pomáhá čistit vzduch

V průmyslových městech se nyní v době inverze často objevuje drobné sněžení. Nejde však o klasický atmosférický sníh padající z oblaků, ale o uměle vyvolané sněžení způsobené znečištěním vzduchu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tzv. technický sníh, který je uměle vyvolán zvýšeným znečištěním atmosféry v průmyslových městech.

Článek

Obyvatele větších měst může tento sníh jen potěšit, pomáhá totiž vzduch čistit. „Drobné sněžení, které je ve velkých městech v posledních dnech občas k vidění, je něco jako "technický sníh", který je uměle vyvolán zvýšeným počtem kondenzačních jader, to znamená zvýšené znečištění atmosféry v průmyslových městech,“ popsal Novinkám letecký meteorolog a tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Technický sníh na kapotě auta ve středu v Praze

Foto: ČTK

Dál od těchto průmyslových center již tento sníh nepadá. „Umělé sněžení má ale přínos v tom, že s vločkami padají na zem i pevné znečišťující částice, takže se z atmosféry odstraňují a vzduch se tak pročišťuje,“ poznamenal Dvořák.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lavička v centru Prahy je pokryta sněhem, který je vyvolán špinavým ovzduším průmyslových měst.

Vyčištění vzduchu ve středu zatím také napomáhá vítr. Proto je zhoršené ovzduší zaznamenáno jen na několika málo stanicích, zatímco na většině území je vzduch poměrně dobrý. Současná inverze potrvá asi do 23. listopadu, potom se začne počasí měnit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

S vločkami padají na zem i nečistoty, vzduch se tak pročišťuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám