Hlavní obsah

Už se vidíme, jak kontrolujeme, čím lidé topí, bouří se obce

Velký poprask vyvolal před několika dny ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) prohlášením, že kvůli znečištěnému ovzduší hodlá kontrolovat, čím jednotlivé domácnosti topí. Dosud při zavedení takových kontrol narážel stát na ústavní právo na ochranu soukromí. To se má nyní změnit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Příslušný návrh zákona, který má dát větší pravomoci úředníkům obcí, aby mohli prolomit soukromí domácností a v případě podezření ze znečišťování ovzduší zjistit, čím kdo topí v kamnech, má jít do Sněmovny už počátkem prosince.

Už nyní je ale zřejmé, že zvláště v menších obcích to může dopadnout všelijak. Z průzkumu Práva vyplývá, že většině starostů se ministerský nápad příliš nezamlouvá, přestože se ministerstvo opírá o analýzu ústavních expertů.

Chce to údajně nezávislého kontrolora

„Doufám, že nikoho nenapadne možnost, že budeme z pozice obecních úřadů kontrolovat, čím lidé topí. Nedokážu si představit, že budu buzerovat obyvatele vesnice, ve které jsem starostou. Kontroly jsou zapotřebí, ale neměly by je zajišťovat obce,“ domnívá se starosta Vysokého Pole na Zlínsku Josef Zicha (STAN).

„Nevím, jak bych zajišťoval kontrolu těchto lidí. Tyto kontroly by měly minimálně řešit pověřené úřady vyššího stupně. Už pro klid v obci, abychom se mezi lidmi vzájemně nenapadali. Chce to nezávislého kontrolora,“ míní starosta Hostětína Robert Janota (ODS).

Radnice nemají dost lidí

Původně se na ministerstvu uvažovalo, že by kontrolu v domácnostech prováděli inspektoři životního prostředí. Vyloučeni ale nejsou ani úředníci radnic.

„Nedovedu si to představit fyzicky a časově. Máme na hrbu státní správu a plno jiných povinností, teď k tomu ještě kontrola domácností? Podle mě to prostě není zvládnutelné. Zákon by měl dát tuto povinnost odborům životního prostředí pověřeným obcím,“ oponuje starosta obce Opatovec na Svitavsku Martin Smetana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

„Je to stále ve fázi příprav, není tak zatím jasné, kdo by to měl kontrolovat,“ řekla v úterý Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Ilona Chalupská. Jak dodala, příští týden se ministr Chalupa kvůli zamýšleným kontrolám v domácnostech sejde se starosty a hejtmany.

V zásadě ano, ale…

Umožnění kontroly lokálních topenišť by uvítal Jan Nový, starosta Štěnovic na Plzeňsku. „Pokud to legislativa umožní, tak to bude jen dobře. Protože stále existují kotle, do nichž lidé naházejí prakticky cokoliv,“ podotkl.

„Je ale otázka, kdo to bude chodit kontrolovat. Bude nutné někoho vyčlenit a hlavně v malých obcích, kde se všichni znají, si možná starostové nebudou chtít dělat problémy mezi spoluobčany,“ upozornil.

Kontrola lokálních topenišť samozřejmě není nová. Tu už mají léta ze zákona referenti obecních úřadů. Teoreticky je to i jednoduché. V případě, že uvidí stoupat černý nebo hnědošedý zapáchající dým, měli by se jít přesvědčit, čím daná domácnost topí.

Munice pro sousedské spory

Největším problém bude, pokud to oznámí někdo jiný. Není totiž vyloučeno, že kontrola se stane vhodným kolbištěm pro vyřizování sousedských sporů.

„Možná bude předložen určitý systém takové kontroly v domech, zatím si to ale nedovedu představit,“ uvedl starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka a hned dodává: „Spíš než kontroly by se měl udělat řád a pořádek v celém systému. Když totiž obec zplynofikovala, došlo ke zdražení plynu. Když lidé přešli na elektřinu, zdražila se i ta. Dnes se lidé postupně vracejí k tuhým palivům, především dřevu. Plynofikace tak vyšla vniveč,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám