Hlavní obsah

Mladí Češi jsou suverénními rekordmany v kouření marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární hláška z filmových Samotářů, že "lidi tady málo hulej", zjevně alespoň pro nejmladší generaci neplatí. Kouření marihuany je mezi mladými Čechy oblíbené do té míry, že se v rámci Evropské unie stali rekordmany, upozornilo v úterý ve své výroční zprávě Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ve věku mezi 15 a 24 lety vyzkoušelo marihuanu 30 procent mladých Evropanů, ale 54 procent Čechů. Na druhém místě pomyslného žebříčku skončili Francouzi. Jich zkusilo drogu 42 procent. Třetí jsou Španělé, z nichž mělo zkušenost s konopím 39 procent.

Konopí je nejrozšířenější nelegální drogou v Evropě. Podle odhadů užilo marihuanu aspoň jednou v životě kolem 78 miliónů Evropanů od 15 do 64 let. V posledním roce si ji dalo asi 22,5 miliónů obyvatel Evropy, což je téměř sedm procent. V posledním měsíci to bylo 12 miliónů lidí, tedy skoro čtyři procenta.

Leckde počet experimentů klesá

V posledním měsících si pak marihuanu dali tři z deseti mladých Čechů a Češek. Evropský průměr byl přitom 15 procent. Podle autorů zprávy podíl těch, kteří drogu zkusili, mezi studenty v Česku, Řecku, Lotyšsku, Litvě, Rumunsku a ve Slovinsku roste. V jiných zemích studie naznačují naopak pokles užívání.

V Evropě je podle zprávy rozšířená nejen konzumace konopí, ale i jeho pěstování podomácku.

Zpráva upozorňuje i na další fenomén poslední doby, tedy rostoucí počet nových drog. Jen v loňském roce jich bylo 41, letos již 39. Od roku 1997 se na seznam dostalo na 150 nových látek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám