Hlavní obsah

O svém členství v KSČ jsem nevěděl, říká nový ředitel ČT Dvořák

Novinky, val, jim
Aktualizováno

Nově zvolený šéf České televize Petr Dvořák se vůči nařčením, že v pořadu ČT veřejně o svém členství v KSČ lhal, ohradil. V tiskové zprávě v pátek uvedl, že se o svém někdejším přijetí do strany dozvěděl teprve tento čtvrtek z médií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize

Článek

„Svou kandidaturu na člena KSČ jsem nikdy nezastíral. Otevřeně jsem ji na dotaz médií již v roce 2007 potvrdil a jasně jsem tento svůj krok označil jako chybu. Tento krok jsem udělal proto, abych mohl v roce 1987 absolvovat šestiměsíční odbornou vysokoškolskou stáž v Brazílii na univerzitě v Porto Alegre,“ vysvětloval šéf ČT.

Doplnil, že v září roku 1989 byl čerstvě v základní vojenské službě a žádost o ukončení kandidatury do strany podal krátce po 17. listopadu.

Byl jsem jen kandidát, prohlásil Dvořák

Dokumenty z Národního archivu, které si vyžádaly Lidové noviny, dokládají, že se Dvořák stal kandidátem na člena KSČ v červnu 1987 a 20. září 1989 se stal členem strany. Vyplývá to z jeho evidenční karty, číslo jeho legitimace bylo 01926322.

Dvořák v rozhovoru pro ČT krátce po svém zvolení na místo šéfa televize popřel, že by byl členem KSČ, což bylo v rozporu s dokumenty Lidových novin.

Moderátor středečních Událostí, komentářů Jakub Železný ve středečním rozhovoru s novopečeným šéfem ČT připomněl, že Dvořákovu předchůdci Jiřímu Janečkovi bylo často vytýkáno, že nikde neuváděl své členství v KSČ. Dvořáka se potom zeptal, zda svou krátkou komunistickou minulost nepovažuje za handicap.

„Jednak bych opravil tu komunistickou minulost,“ reagoval na otázku Dvořák. „Nebyl jsem členem KSČ, já jsem byl pouze kandidátem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám