Hlavní obsah

Brno má v Lesné Kaplického chobotnici z Letné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ne nad Prahou na letné, ale nad Brnem bude svítit oko Kaplického knihovny. Co na tom, že moravskou metropoli zdobí jen zmenšenina návrhu Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického v podobě zastávky MHD na Okružní ulici v Brně-Lesné. Zastávka byla slavnostně otevřena v úterý za nebývalého zájmu Brňanů.

Článek

Návrh zastávky vznikl v rámci soutěže společnosti Pepsi. S nápadem vystavět zastávku ve tvaru „blobu“ přišel student Martin Felgr. „Byl to spontánní nápad, nebylo to nějak promyšlené. Určitě je obrovská škoda, že knihovna v Praze nestojí v podobě, jaká byla navržena, tak aspoň že se to takto podobě podařilo v Brně. Je to i takový příspěvek v té věčné rivalitě mezi Prahou a Brnem,“ usmíval se Felgr.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Brně od úterý slouží lidem zastávka MHD ve tvaru knihovny Jana Kaplického.

Na otevření zastávky se přišly podívat desítky lidí, takže zanedlouho bylo ze stavby vidět opravdu jen pověstné oko. Z davu přihlížejících ale ihned zaznělo, že se na první pohled křehké stavbě budou chtít poměřit sílu vandalové.

„Radši zrušte hernu, která je tu jen kousek! Dyť vám to tu rozmlátí!“ zazněl ze shromáždění ženský hlas. Zastávka by ale měla být díky nátěru odolná i vůči sprejerům.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Brně od úterý slouží lidem zastávka MHD ve tvaru knihovny Jana Kaplického.

„Je to takový bonbónek mezi pravoúhlými ulicemi sídliště. Je to organická architektura, takových staveb není mnoho nejen v Brně, ale v celé republice,“ rozplývala se místostarostka Brna-severu Zuzana Bímová.

Na slavnostní uvedení do provozu měly původně dorazit jak architektka Eva Jiřičná, tak i manželka zesnulého architekta Eliška Kaplicky. Nakonec se ale slavnostní ceremoniál musel odehrát bez nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám