Hlavní obsah

Ředitel ČEZ Martin Roman ve funkci končí

Dlouholetý šéf elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman končí v čele společnosti. Během několika dnů či týdnů se přesune do čela dozorčí rady firmy. Mluvčí vlády Jan Osúch v pondělí zároveň popřel informace, že by Romana chtěl odvolat z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZ Martin Roman

Článek

„Mohu potvrdit, že pan Roman odchází na vlastní žádost. Žádný bližší komentář k tomu nyní nemohu poskytnout,“ uvedl pro Právo Osúch.

„Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ sdělil Lidovým novinám Roman.

Novým šéfem bude Beneš

Roman se přesune do čela dozorčí rady a novým generálním ředitelem se má stát současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Ten je členem představenstva ČEZ od roku 2005, výkonným ředitelem společnosti se stal 1. června 2007. Podle informací serveru Lidovky.cz chce premiér, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ je největší energetickou společností v České republice a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard korun. Největším akcionářem elektrárenské společnosti je stát, který ve firmě drží přes ministerstvo financí téměř 70 procent akcií.

Firma v letošním 1. pololetí vykázala zisk před zdaněním přes 31 miliard korun a výnosy dosáhly více než 103 miliard korun.

ČEZ čelil letos dvakrát skandálu kvůli předčasnému úniku informací o výsledcích hospodaření. Poprvé kvůli chybě mluvčího, podruhé kvůli malé ochraně dat na internetu. Na správném předávání informací o výsledcích firem je přitom postaven kapitálový trh. Všichni investoři se musejí k výsledkům dostat v jeden okamžik.

Kdo je Martin Roman
Narodil se roku 1969 v Havířově. Je absolventem Právnické fakulty UK v Praze. Ve Švýcarsku získal roční stipendium na ekonomické fakultě univerzity v St. Gallen. Roční studijní pobyt absolvoval i v Německu na Karl-Ruprechtsuniversität Heidelberg. Svou profesní kariéru zahájil ještě jako student práv v roce 1992, kdy nastoupil jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse ČR, s. r. o., která vyrábí bramborové lupínky. V letech 1994−1999 působil jako ředitel Janky Radotín, a. s., kde se stal v roce 1998 po vstupu strategického partnera americké firmy Lennox i předsedou představenstva. Od roku 1999 působil jako předseda představenstva a generální ředitel v plzeňském podniku Škoda, a. s. V dubnu 2000 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti Škoda Holding. Od únoru 2004 byl předsedou představenstva ČEZ. Generálním ředitelem společnosti se stal 1. dubna 2004. (zr)

Reklama

Výběr článků

Načítám