Hlavní obsah

Bin Ladin Airlines "zaútočily" na pomník v Plzni

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Provokací skončilo 11. září v Plzni. Na pomník americkým osvoboditelům města na konci 2. světové války, jehož pylony vzdáleně připomínají dvě věže, kdosi v podvečer nalepil papírový model letadla s nápisem Bin Ladin Airlines.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na jeden z pylonů plzeňského památníku nazvaného Díky, Ameriko!, kdosi nalepil maketu letadla.

Článek

Kolem byly rozházené letáky s nápisy „USA globální terorista?“. Neznámí autoři se v textu omlouvají za využití památníku na Americké třídě ke svému „uměleckému počinu“ a kritizují Ameriku za údajné „bezohledné mocenské zájmy“.

„Zatím nemáme nic takového hlášeno, jedeme na místo, situaci prověříme,“ řekl Právu policejní mluvčí Josef Aubrecht. Někteří Plzeňáci zneuctěný památník, který je hlavním americkým pomníkem v západočeské metropoli, míjeli bez povšimnutí, jiné provokace znechutila. „Pamatuji, když nás Američané na konci války osvobodili. Co udělali pro město tihle hrdinové?“ rozčílila se na adresu neznámých „umělců“ postarší dáma.

Čin odsoudil plzeňský radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS). „Je to nepochopitelné. Na pomník Američanům patří květiny, nic jiného,“ podotkl. „Pošlu na místo městskou policii, aby to dala do pořádku,“ podotkl Houdek. „V den výročí útoků na New York jsme ostrahu amerických památníků nijak neposilovali,“ dodal Houdek.

Reklama

Výběr článků

Načítám