Hlavní obsah

Policie údajně pátrá po anonymovi, který chce zavraždit Kalouska

Pražští kriminalisté pátrají po bloggerovi, který na internetových stránkách vyhrožoval ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) vraždou. Anonym údajně sháněl i zbraně na přípravu útoku a žádal ostatní diskutující na webech o kontakty na podsvětí, uvedly s odvoláním na dobře informovaný zdroj Parlamentní listy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová řekla, že v současné době nemá o případu informace.

Kalousek pro Právo v neděli reagoval: „Přiznám se, že mně vyhrožuje každou chvíli někdo, ať už na webu nebo přímo na můj mail. Nechává mě to chladným. Jediné, co mě na tom přijde divné je, že ten člověk na to shání zbraně. Nechápu to množné číslo. Já jsem si vždycky myslel, že na jednoho ministra stačí jenom jedna zbraň.“

Podle právníka Ilji Kubíčka může být pachatel, který vyhrožuje úřední osobě, odsouzen až na tři roky vězení.

Obdobné zkušenosti jako Kalousek má i pražský primátor Bohuslav Svoboda. Od loňského prosince čelil útokům anonyma, který zasílal jemu a jeho rodině vulgární a výhrůžné SMS zprávy. Podle médií mu prý někdo poslal i dopis s výbušninou, údajně trinitrotoluenem bez roznětky. Svoboda kvůli výhrůžkám dostal na určitou dobu i policejní ochranu. Kriminalistům se ale pachatele nepodařilo vypátrat a případ v srpnu odložili.

Parlamentní listy připomínají, že v květnu vynesl Obvodní soud pro Prahu 5 průlomový rozsudek, když podmínečně potrestal internetového diskutéra, jenž vyhrožoval smrtí administrátorovi jednoho internetového portálu.

Čtyřměsíční trest s odkladem na jeden rok pro pětačtyřicetiletého Martina Kubáka byl vůbec prvním verdiktem svého druhu v České republice. Odsouzený Kubák, který v debatách vystupoval pod přezdívkou "kraxna", vyhrožoval administrátorovi i jeho synovi proto, že mu smazal diskusní účet. Diskutér byl odsouzen ve zkráceném řízení, tedy bez jednání před soudem. Proti trestnímu příkazu se v určené lhůtě neodvolal, a rozsudek tak nabyl pravomocnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám