Hlavní obsah

Nikdo nevyhrál, tvrdí Dobeš o vynuceném přesunu Bátory

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš se v pondělí večer dohodl s ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem na tom, že dosavadní personální šéf Ladislav Bátora skončí k poslednímu srpnu v pozici personálního šéfa ministerstva. Stane se zástupcem ředitele ministrovy kanceláře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš v úterý ráno ve vysílání Radiožurnálu doplnil, že na celou věc nelze nahlížet tak, že někdo zcela vyhrál a někdo zcela prohrál. Podle jeho slov zněla dohoda se Schwarzenbergem tak, že Bátora se přesune na jiný, stejně důležitý post, ale nebude mít na starosti personální záležitosti.

Dobeš v úterý ráno ve vysílání Radiožurnálu doplnil, že na celou věc nelze nahlížet tak, že někdo zcela vyhrál a někdo zcela prohrál. Podle jeho slov zněla dohoda se Schwarzenbergem tak, že Bátora se přesune na jiný, stejně důležitý post, ale nebude mít na starosti personální záležitosti.

Bátoru ministr označil za „důležitého a pracovitého úředníka“, který ve své nové roli bude mít na starost centrální nákupy resortu a vybudování IT oddělení.

"Předseda TOP 09 i premiér (Petr) Nečas považují tento krok za přijatelné řešení k odblokování současné patové situace. Pro mě je důležité, že v panu Bátorovi neztratím schopného odborníka a spolupracovníka, jehož zkušeností mohu využít při tak složitých úkolech, jako je například vypořádání majetku a převod činností při slučování organizací přímo řízených ministerstvem," uvedl v úterý Dobeš.

Foto: Novinky

Ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg dohodu ocenil a avizoval, že se ministři jeho strany ve středu vrátí na zasedání kabinetu, kam právě kvůli Bátorovi odmítali docházet. Premiér Petr Nečas (ODS) se ještě v pondělí v podvečer obával, že TOP 09 se svým rezolutním postojem dostala do pasti a spor bude i nadále ochromovat práci kabinetu. [celá zpráva]

Za poslanci přijde Dobeš příští týden

Dobeš v úterý nedorazí na jednání poslaneckého klubu TOP 09, ale schůzka se přesune na příští týden. "Dohodli jsme se na tom v rámci uklidnění situace, nechceme ji jitřit více, než už je to zjitřeno," řekl šéf klubu Petr Gazdík. Dobeš měl poslancům osvětlit, proč Bátoru v úřadu zaměstnává.

Spor o subalterního úředníka Bátoru vygradoval poté, co před časem na svém facebookovém profilu nazval Schwarzenberga "starým prskajícím chudáčkem". TOP 09 se za svého předsedu postavila a samotný ministr se ohradil proti "fašizujícím tendencím", které Bátora svou náklonností k nacionálním kruhům symbolizuje.

Anketa

Spor o působení kontroverzního Ladislava Bátory na ministerstvu školství:
Byl zbytečný
61,4 %
Důležitý
13,5 %
Ještě neskončil
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11208 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám