Hlavní obsah

Další změna v autolékárničkách, resuscitační maska nebude povinná

Od úterý 19. července nebude povinnou součástí autolékárniček resuscitační maska a leták s návodem o poskytování první pomoci. Obě pomůcky zařadilo ministerstvo dopravy do povinné výbavy v lednu. Přinutilo tím motoristy k výměně lékárniček, což přišlo na více než dvě miliardy korun. Odborníci upozorňovali, že použití masky je pro laika obtížné.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Resuscitační maska

Článek

Již dříve Česká resuscitační rada masku nedoporučila a uvedla, že technika dýchání přes ni je obtížnější a běžně ji používají ve spojení s ručním dýchacím přístrojem pouze vysoce specializovaní lékaři. Podle rady navíc většina neproškolených laiků pravděpodobně nedokáže masku ani použít.

Od úterý nebudou mít nově řidiči motorek a mopedů povinnost vozit s sebou reflexní vestu jako doposud. U ostatních motorových vozidel se však nic nemění.

Fólie může pomoci

Vyhláška v lednu zavedla také povinnost mít v autě kromě resuscitační masky s výdechovou chlopní a filtrem izotermickou fólii o rozměrech 200 krát 140 centimetrů pro přikrytí zraněného člověka, která je povinná i nadále.

Doplnění autolékárničky o fólii považují odborníci za přínosné, může prý raněného ochránit před chladem a snížit riziko šoku. V případě, že si motoristé lékárničku nedoplnili nebo nepořídili v lednu novou, hrozila jim pokuta až 2000 korun.

Co dnes musí v autolékárničce být, stanovuje vyhláška ministerstva dopravy, kterou v roce 2009 podepsal tehdejší ministr dopravy Gustav Slamečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám