Hlavní obsah

Žalobkyně nařídila ukončit kauzu Drobil navzdory jinému názoru policie

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie odložila případ údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Učinila tak na pokyn dozorující státní zástupkyně Šárky Pokorné, tvrdí šéf útvaru Tomáš Martinec. Podle něj kriminalisté dopěli k jinému právnímu názoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Drobil (ODS)

Článek

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová uvedla, že policie se nakonec ztotožnila se závěrem žalobkyně Pokorné. Tedy že nezjistila podezření z korupce. S tím však protikorupční útvar nesouhlasí. Jeho šéf Tomáš Martinec uvedl, že kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně, sami však dospěli k jinému názoru.

Podle Zenklové nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že Drobil svého podřízeného Michálka vybízel ke zničení důkazů o nezákonné činnosti fondu na úseku zadávání veřejných zakázek a nabízel mu v této souvislosti lukrativnější pracovní zařazení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

"Nepodařilo se prokázat, že by P. D. znal obsah nahrávky," uvedla mluvčí. Podle ní mu ani nikdo nedal žádné materiály, ze kterých by korupce na SFŽP vyplývala. Neměl tak prý motiv jednat nezákonně.

"Policejní orgán v této věci dospěl k jinému právnímu názoru a zmiňované usnesení o odložení věci vydal na pokyn dozorové státní zástupkyně," uvedl však Martinec. Zenklová trvá na tom, že Pokorná v kauze žádný ústní ani písemný pokyn nevydala, pouze policii seznámila se svým závěrem. "Policejní orgán její názor akceptoval, a poté zcela samostatně rozhodl," uvedla mluvčí.

Kauza půjde na stůl Zemanovi

Drobil na základě zveřejnění kauz ve SFŽP odstoupil z funkce ministra.

"Další trestní řízení vedené s podezřením na manipulace veřejných zakázek na fondu, které má na starosti Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, nadále probíhá," dodala Zenklová.

Proti čtvrtečnímu odložení kauzy je přípustná stížnost, kterou by přezkoumávalo nadřízené státní zastupitelství. V případu však neexistuje žádný poškozený, a nemá ji tedy kdo podat. Kauzu však v rámci kontroly skončené věci bude prověřovat Nejvyšší státní zastupitelství.

Postup žalobců zpochybňuje dokument č. 1439

Nezávislost obvodní žalobkyně pro Prahu 1 Pokorné v souvislosti s kauzou Drobil byla nedávno v médiích zpochybněna. Týdeník Respekt s odkazem na utajený dokument číslo 1439 uvedl, že nadřízená Pokorné Jana Hercegová z Městského státního zastupitelství v Praze ji nabádala k tomu, aby se nesnažila případ korupce na SFŽP vyšetřit. Přitom ji upozornila, že „vzepřít se tomuto 'doporučení' není možné“, uvedl Respekt.

Hercegová se proti tomu ohradila a začala vyšetřovat, jak se dokument č. 1439 obsahující dopis s doporučením pro Pokornou dostal na veřejnost. Pokorná k tomu řekla, že žádný dopis na ni nemá a nebude mít vliv.

V souvislosti s tím týdeník rovněž uvedl, že případem se zabývali z vlastní iniciativy dva žalobci, kromě Pokorné také Adam Borgula z obvodu Praha 4. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman za přítomnosti Hercegové a vrchního žalobce Vlastimila Rampuly je vyzval, aby na případu pracovali společně. K tomu však nikdy nedošlo. Kolem práce Rampulova úřadu se točí také řada pochybností, jeho odvolání si přeje i Zeman, ale ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na to nepřistoupil.

Drobila stála kauza křeslo ministra

Šéf SFŽP loni v říjnu pořídil nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry.

Loni v prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že v případě Knetigova chování by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám