Hlavní obsah

Stravenky a režijky míří pod Kalouskovu reformní sekeru

Právo, Vladimír Čechlovský
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nemluvil do větru, když v minulosti mnohokrát mluvil o tom, že radikálně zúží množství daňových výjimek, zejména pro stravenky a režijní jízdenky. Návrh novel několika zákonů, který představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013, již předložil do vnějšího připomínkového řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Skončit mají nejen daňové úlevy pro stravenky, ale i pro závodní stravování, stejně jako bezplatné nebo zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců a jejich rodinných příslušníků.  Cílem je „zavést jednoduchý a přehledný systém, který bude dlouhodobě stabilní bez neustálých změn a povede ke snížení administrativních nákladů,“ uvedl nedávno Kalousek.

Zrušení výhod pro stravenky a režijky ostře kritizují odboráři a varují, že i kvůli těmto krokům daňové reformy může být vyhlášena stávka a zablokována doprava.

Zrušení úlev přinese pět miliard

Zrušení zhruba čtvrtiny ze 118 daňových úlev a výjimek přinese veřejným rozpočtům v roce 2013 podle údajů ministerstva financí pět miliard korun.

K nejvíce postiženým budou patřit zaměstnanci. Například péče o zaměstnance hrazená ze sociálních fondů či nedaňových nákladů firmy, včetně rekreace a zájezdů, bude nadále daňově podporována jen do ročního limitu 10 000 korun. Zrušeny budou daňové odečty odborářských příspěvků.

O většinu dosavadních úlev přijdou příslušníci ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Zruší se daňové osvobození kázeňských odměn, odchodného, peněžního plnění za výstrojní a proviantní náležitosti, mzdového vyrovnání horníkům dlouhodobě nezpůsobilým k dosavadní práci.

Návrh počítal i s osvobozením zvláštního příplatku nebo příplatku za službu v zahraničí poskytovaného v cizí měně vojákům a příslušníkům bezpečnostních sborů. „Tato informace není pravdivá. Uvedený příplatek na základě dohody ministerstva obrany s ministerstvem financí zdaněn nebude a z návrhů daňových novel bude vyjmut,“ uvedlo ve čtvrtek odpoledne v tiskovém prohlášení ministerstvo obrany.

Zaměstnancům se jako určitá kompenzace navrhuje zavést zvláštní slevu na dani ve výši 3000 korun ročně.

Odečty úroků z hypoték, které se týkají všech daňových poplatníků, zůstanou po velkém protestu veřejnosti zachovány. Sníží se pouze roční limit odečtu z 300 tisíc na 80 tisíc korun.

Superhrubá mzda skončí

Zásadně se změní systém daně z příjmů i odvody pojistného. Skončí superhrubá mzda jako základ daně pro zaměstnance, kterou zavedla Topolánkova vláda, v níž byl ministrem financí právě Miroslav Kalousek. Základem daně bude opět hrubá mzda a v této souvislosti se zvýší sazba daně z 15 na 19 procent. Tím se sjednotí základy pro daň i pojistné.

Zaměstnancům se kromě toho zvýší odvod zdravotního pojištění ze 4,5 na 6,5 procenta z hrubé mzdy.

Celkově všemi uvedenými kroky odvodové zatížení běžných zaměstnanců vzroste. K tomu je třeba připočítat dopady postupného zvyšování spodní sazby DPH ve dvou krocích – od ledna 2012 a od ledna 2013.

Lidé s vyššími příjmy pocítí změnu v tom, že se na jejich celou hrubou mzdu uplatní sazba 19 % (dosud 15 procent po dosažení limitu stropu pojistného). Současně od okamžiku, kdy nebudou platit pojistné, přijdou i o základní slevu na dani.

Nižší pojistné živnostníkům

Systém se hodně změní i živnostníkům a osobám samostatně výdělečně činným. Základem pro výpočet daně a pojistného bude nově 100 procent hrubého zisku, tedy příjem po odpočtu výdajů, zatímco dnes je to pouze 50 procent hrubého zisku.

Pronikavě se jim ale sníží sazba důchodového pojištění a na státní politiku zaměstnanosti z 29,2 na 6,5 procenta a zdravotní pojištění z 13,5 na 6,5 procenta.

Firmy zaplatí méně

Firmy budou dál platit daň z příjmů ve výši 19 procent, ale odvod pojistného, které platí za zaměstnance (34 procent z jejich hrubé mzdy), se přemění na tzv. daň z úhrnu mezd, přičemž sazba se sníží o dvě procenta na 32,5 procenta.

Pojistné a daně přes jedno místo

Od ledna 2013 se revolučním způsobem změní i způsob vybírání daně a pojistného. Finanční úřadům budeme platit nejen daně, ale i veškeré pojistné, a přes ně budeme vyřizovat také všechny administrativní náležitosti. Bude tedy vytvořeno jedno inkasní místo. Údaje o příjmech a pojistném bychom měli předávat na jednom formuláři.

Reklama

Související články

Superhrubá mzda skončí, daň z příjmu klesne

Reforma daní, kterou navrhuje ministerstvo financí (MF), má mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů MF na reformě uspořit řádově...

Výběr článků

Načítám