Hlavní obsah

Osobnosti bojují proti cigaretám. Nezabíjejte se, vzkazují kuřákům. A kritizují vládu

– Praha
Novinky, David Zápal

Spisovatelé Jáchym Topol, Ondřej Suchý a zpěvák Petr Poláček jsou prvními osobnostmi, které se připojily k celonárodní výzvě Nekuřme spolu! v reakci na dnes probíhající Světový den bez tabáku. Jejím autorem je známý vymítač kouření Rostislav Prokopjuk, který vyčítá vládě, že z kuřáků jen vytahuje velké peníze, proti jejich zlozvyku však nic nedělá.

Foto: ČTK

Jáchym Topol je jedním ze signatářů výzvy Nekuřme spolu.

Článek

"Vláda svou neschopností přijmout zákon, který by zakazoval kouření v restauracích, barech a na veřejných prostranstvích říká kuřákům: Zabíjejte se dále," tvrdí ve výzvě Prokopjuk.

"Nečekejte na nějaký zákaz kouření, ale vytvořte zákaz sami v sobě. Jenom vy rozhodujete o svém životě, jestli chcete žít jako spalovna odpadu nebo jestli si budete svého života vážit a nebudete proto kouřit. Lidé kouří nikoli z důvodu, že nemohou přestat, ale proto, že chtějí kouřit. Lidé, chtějte nekouřit!" žádá text výzvy.

V ní se psycholog, který odnaučil kouřit například také herečku Jiřinu Bohdalovou, obrací i na osobnosti showbyznysu, sportu a politiky. "Řekněte svým fanouškům, lidem, kteří vám fandí a věří vám: Nekuřme spolu!" stojí ve výzvě. V listopadu proběhne jako vyvrcholení akce velký koncert na podporu dětí postižených kouřením dospělých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám