Hlavní obsah

Bouřky se přiženou i s kroupami a silným vichrem, varují meteorologové

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku do pondělí hrozí po celém území ČR bouřky s kroupami doprovázené silným nárazovým větrem. Varuje před tím výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu vydaná v pátek dopoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„V nevýrazném tlakovém poli se nad Německem vlní studená fronta, která bude částečně ovlivňovat počasí u nás. V noci na pondělí začne studená fronta postupovat přes naše území k východu,“ konstatovali ve zprávě meteorologové.

Podle nich se v odpoledních a večerních hodinách začnou ve vlhkém a teplém vzduchu před studenou frontou vytvářet přeháňky a místy i bouřky. V pátek by si měli dát pozor na nepřízeň počasí zejména obyvatelé Českomoravské vrchoviny a východních Čech.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Očekávají se ojedinělé silné bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovým deštěm, nárazovým větrem a kroupami.
Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
Zdroj: ČHMÚ

Nejsilnější bouřky s intenzivními dešti se očekávají od neděle, k tomu by se měly přidat srážky s kroupami a prudkým nárazovým větrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám