Hlavní obsah

Letoun Casa měl opět problémy, armáda zastavila jejich provoz

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkou slávou se minulý týden armáda loučila s letouny An-26, avšak předčasně. Poté, co náčelník generálního štábu Vlastimil Picek kvůli problémům zastavil provoz nových letadel Casa C-295M, to ale vypadá, že Anduly začnou zase létat. Právu to řekl zdroj z ministerstva obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Nové letouny měly problémy během přistávání již několikrát a potíže se znovu projevily toto úterý.

„V úterý 3. května 2011 ve večerních hodinách došlo během letu k závadě na avionickém systému letounu CASA C-295M, která nenarušila bezpečnost letu,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Picek proto ustavil vyšetřovací komisi. „Až do ukončení šetření bude pozastaveno létání na tomto typu letounu,“ dodala.

Potíže s avionikou nejsou jediné, které letoun má. Dodavateli letadel, firmě Omnipol se nepodařilo odstranit závadu na pasívním systému ochrany proti raketám za 150 miliónů. Systém neprošel na konci března vojskovými zkouškami a Picek požadoval nápravu do konce dubna, což Omnipol nesplnil a požádal o strpení.

Armáda chtěla transportéry techniky, ale dostala casy a bez konkurzu

„V tomto týdnu proběhla kontrola odstranění zjištěných nedostatků s negativním výsledkem. Společnost Omnipol a. s. požádala o prodloužení termínu pro odstranění závad a nedostatků do 15. června 2011,“ uvedla Růžičková. Podle informací Práva ministerstvo obrany zatím nechce s Omnipolem jít do právního sporu. V případě trvání závad se mu ale nevyhne a bude muset žádat finanční sankce či odstoupení od smlouvy.

Letouny měly na začátku léta odletět do Afghánistánu, ale armáda musela odlet odložit.

Nákup letounů provází řada pochyb. Obrana koupila tři letouny CASA C-295M za tři miliardy korun, další kus vyměnila za pět nepotřebných L-159, do kterých musela investovat půl miliardy. Navíc tříletý servis vyjde na 700 miliónů. Kvůli tomu, že ministerstvo oslovilo pouze firmu EADS, šetří nákup evropská komise. Generální štáb s nákupem nesouhlasil proto, že Casa není do misí příliš vhodná, vojáci by totiž spíš potřebovali letoun pro transport techniky a Casa je určená hlavně pro přepravu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám