Hlavní obsah

Kdybych věděl, jaká hrůza mě čeká, do politiky bych nešel, řekl John

Právo, Marie Königová, Jan Rovenský

Ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John v rozhovoru pro Právo řekl, že kdyby věděl, jaká hrůza ho čeká, do politiky by nešel. V rozhovoru John rovněž uvedl, že VV vůbec nemusí být ve vládě. V tom případě by ale muselo být zajištěno, aby i přesto byl naplňován jejich program. Zároveň také očekává, že vnitro začne po nepříjemném období úspor sklízet úspěchy a rád by byl u toho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Pane předsedo VV a ministře vnitra, šéf poslanců ODS Tluchoř označil VV za stranu ohrožující demokracii, obvinil vás ze zneužití vnitra a policie pro politické cíle. Co si o tom myslíte?

Je to nehorázná lež a je vypouštěna proto, aby se dohoda komplikovala. Pan Tluchoř připravoval puč ve VV a chtěl je rozbít s pomocí Kristýny Kočí. Teď, když se mu to nepodařilo, tak pomocí lží se snaží, abychom se obtížněji dohodli.

Pravda je taková, že v den, když jsem nastoupil na vnitro, jsem si zřídil adresu ministr@mvcr.cz a vyzval všechny, aby psali podněty. Dostal jsem tisíce e-mailů.

V neděli, když jsem v televizi mluvil o podezření, že Tluchoř připravoval s Kočí puč, mi přišel e-mail ze Sněmovny podepsaný „váš nespokojený policista“. Informaci jsem nepotřeboval, věděl jsem, že puč byl připravován. Ale nemohu nečíst zprávy, které mi přicházejí. To bych si musel nechat vypíchnout oči, jak by chtěl Tluchoř, abych nic neviděl. S Tluchořem, který se dlouhodobě snaží rozbít VV, je pro nás velmi obtížné jednat.

Co to znamená? Trváte na tom, aby odešel z K9, Sněmovny, republiky?

Nechceme klást ultimáta. Sama ODS by se ale měla zajímat, jak je to s připravovaným pučem, se sliby přivést přeběhlíky, a měla by si odpovědět, jestli to jsou zbraně, které chce používat.

Jak víte, že se puč připravoval?

Víme, známe Kočí, známe nahrávku. Z Prahy přicházejí stovky informací o tom, kde a jak se Kočí scházela s Tluchořem. Kateřina Klasnová dostala e-mail od zaměstnankyně luxusní restaurace v Praze 5, který potvrdil, že se v ní Kočí scházela s Tluchořem po mnoho večerů. Vypili spolu řadu lahví šampaňského. Paní se divila, jak pak mohou schvalovat zákony.

Nepřijde vám jako bývalému novináři neseriózní, že vyzradíte svůj zdroj? Tomu člověku jde nyní o kariéru.

Řekl jsem to na K12 a teprve Tluchoř to použil mediálně. Napadl mě, že jsem si vyžadoval nějaké informace. Já samozřejmě musím předložit důkaz, že to tak nebylo.

Nezneužijete a neobětujete však nespokojeného policistu jen k tomu, abyste se očistil?

Rozhodně jsem nechtěl obětovat policistu, řekl jsem to na uzavřených jednáních K12, kde jsem si myslel, že to zůstane. Jedná se o strašně důležitou věc, tedy jestli si věříme, nebo ne. Na jedné K9 jsme Tluchořovi říkali: máme doklady, že jste připravoval puč. Tluchoř říkal: nic jsem nepřipravoval. Lhal. Jak mají vůbec vznikat koaliční dohody, pokud tam je vyjednavač, který nám do očí bezostyšně lže?

Policejní prezident Lessy oznámil, že bude šetřit, kdo je autorem e-mailu. Pokud by měl být ten člověk nějak ohrožen, zastanete se ho? Když vám pomohl odhalit spiknutí ve straně...

Ten člověk chtěl, aby byla známa pravda, a oznámil indicii. To neměl, porušil služební povinnosti. Pokud bude potrestán – což mě velice mrzí – nemohu do toho zasáhnout, ale přemýšlím, co lze pro takového člověka udělat. Nemohu ho zaměstnat ve VV, protože by se řeklo, že je to komplot.

S jakou důvěrou si myslíte, že se občané budou na váš e-mail teď obracet?

Chodí mi tam tisíce zpráv, občané se opravdu nebojí. Opravdu nechci na svůj e-mail informace od policistů, které získali v rámci své činnosti. Vyzývám policisty, aby mi proboha nepodávali žádné informace z vyšetřování. Kdyby to nebyl policista, ale zaměstnanec Sněmovny, tak není problém.

Vyzýváte policisty, aby vám informace získané během své práce neposílali, a sám ty informace využijete, protože se vám hodí do krámu...

Nechci, aby mi posílali informace získané při výkonu služby.

Ale toto zřejmě byl právě ten případ.

Toto je tak zásadní informace, kdy ten člověk dokládá, že lže vyjednavač K9 partnerům. To je přece na rozpad koalice. To je věc, kterou si musíme vyjasnit, protože se bez toho nemá cenu domlouvat. Pokud by všichni lhali, tak to, na čem jsme se domluvili, neplatí. Toto je prostě mimořádná situace.

Připustil jste aspoň na chvilku, že informace může mířit úplně vedle? Že nepřipravují puč, ale scházejí se třeba jako partneři?

My už máme tolik zdrojů, které hovoří o puči, že toto je zdroj číslo x. Naše informace o puči jsou naprosto přesné. Kočí verbovala lidi, snažila se přetahovat i poslance. Tato informace zapadá do mozaiky a nemůže být dezinformací.

Nyní čekám, až některá skvělá herečka z tohoto šíleného monologu si vezme part Kočí a udělá novou divadelní hru po vzoru Ivánku, kamaráde. Je to katastrofa šestadvacetileté slečny, která si myslela, že bude ředitelkou.

Kdo tu šestadvacetiletou slečnu do politiky přivedl?

Omluvil jsem se koaličním partnerům, že jsme neprokoukli Kočí dříve a že jsme ji do politiky přivedli. Je mi to líto. Studovala politologii, pracovala ve Sněmovně. Pro nás byla člověkem se zkušenostmi z politiky, podílela se na programu VV a byla nesmírně ctižádostivá. Opravdu jsme neodhalili, že je naprosto bez páteře a bez skrupulí.

Koho byl nápad udělat z ní šéfku klubu?

Když jsem přišel do strany, tak už tu pracovala. Potom byla K9, do které jsem navrhoval Josefa Dobeše. Aby nevznikly mediální tlaky, protože Dobeš pracoval v ABL, vzali jsme někoho mladého. To byla chyba, to byl začátek rozpadu. Strašně rychle se dostala do nejvyšších pater a nabyla dojmu, že všichni jsou hlupáci a ona je nejchytřejší. Protože byla vyjednavačkou v K9, Kateřina Klasnová se stala místopředsedkyní Sněmovny a Karolina Peake pracovala na protikorupční strategii, logicky vyplynulo, že Kočí z pozice vyjednavačky se bude dobře domlouvat s konkurenčními stranami. Jak dobře se však s nimi bude domlouvat, to nás nenapadlo.

Sám nemluvíte o koaličních partnerech, ale o koaličních soupeřích. Používáte slova jako nepřítel či kmotr. Jak s takovými lidmi můžete sedět ve vládě? Co je tím tmelem? Peníze, moc?

Peníze jsou nesmysl. V byznysu se dají peníze vydělat mnohem snadněji. Reformy. To, že je tady unikátní možnost 118 hlasy prosadit důchodovou a zdravotní reformu, kterých se bály všechny předchozí vlády a zbaběle couvly.

A co jste za skoro rok prosadili? Vždyť se jen hádáte a pomlouváte.

To není pravda. Je shoda na důchodové reformě, je rozpracovaná zdravotní reforma. Je přijata protikorupční strategie, konkrétních 58 opatření s konkrétními termíny. Už jen kdyby se naplnila legislativa té strategie – zákon o veřejných zakázkách, zákon o státní službě, zákon o nakládání s majetkem obcí – tak to znemožní krást ve veřejném prostoru.

Přijal byste post vicepremiéra pro boj s korupcí?

My nemluvíme o jménech ani o pozicích. Dovedu si představit, že VV nebudou mít žádného ministra ve vládě. Nám nejde o posty, ale o naplňování programu. Ale je pravda, že bez místa v exekutivě VV program naplňovat nemohou. To znamená, pokud bychom mluvili o takových kompetencích, které umožní boj proti korupci koordinovat a pomáhat v něm, tak si to umím představit. Já ve vládě být nemusím. Ale nebylo by mi to jedno. My jsme teď na vnitru prožili horké chvilky šetření. Zaseli jsme a teď se má začít sklízet. Kdybychom odešli, tak sklízet bude někdo jiný. Odstavit VV ve chvíli, kdy jsou výsledky, nám od koaličních partnerů přijde nefér.

Nečiní vám potíž sedět vedle člověka, kterého považujete za nepřítele, a jednat s ním o budoucnosti země? Vždyť jste nevěrohodní před celým národem.

Jednáme o konkrétních tématech, jako je zákon o veřejných zakázkách. Také bychom chtěli zrušit akcie na doručitele, což se nám nepodařilo vyjednat. Dojednali jsme, že bude trestní odpovědnost firem. Snížila se hranice povolení odposlechů na osm let, takže bude zase možné odposlouchávat korupční trestné činy. Někteří specializovaní policisté budou moci nahlížet do daňového řízení, což bylo v minulém období zrušeno.

Dohadujete se tedy od tématu k tématu. Koaliční smlouva je tak podrobná, protože jsme si nevěřili. Kdyby se naplnila, tak je úplně jedno, že si nevěříte.

To, že po sobě lijete kýble hnoje a jste celému národu pro smích, vám nevadí?

Takovou hrůzu jsem nečekal. Kdybych to byl věděl, tak bych to rozhodně nepodstupoval. A do politiky bych nešel. Myslel jsem si, že 118 hlasů bude znamenat diskusi na věcných základech o konkrétních tématech. Kdybych byl věděl, jaká špína v politice je, jaké útoky kmotrů, jaké manipulace... Věděl jsem, že si naděláme spoustu nepřátel. Vít Bárta bojuje s betonovou lobby, já na vnitru vytahuji kostlivce ze skříní, likviduji předražené nákupy a nevýhodné smlouvy. Všichni, kdo něco ukradli z veřejných peněz, jsou nepřátelé, protože se bojí, že by se něco vyšetřilo. Nevěděl jsem, že síla bude tak veliká, ale právě proto, že jsme to začali, tak se to pokusíme dokončit.

Celý rozhovor je otištěn v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám