Hlavní obsah

Týden: Kočí prozradila, že puč proti VV chystala tři čtvrtě roku s ODS

Právo, Novinky, ada, nig, rsk
Aktualizováno

Rozkol ve straně Věci veřejné je dílem tři čtvrtě roku chystané akce, kterou připravovala odvolaná šéfka poslanců VV Kristýna Kočí spolu s ODS. Zaznívá to na nahrávce, kterou ve středu zveřejnil server Týden.cz. Podle jeho zdrojů na záznamu hovoří právě Kočí. Ta se k pravosti nahrávky nevyjádřila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Šéfredaktor Týdne František Nachtigall odpoledne v ČT řekl, že redakce kontaktovala účastníky schůzky, ti potvrdili, že na nahrávce skutečně mluví Kristýna Kočí. Jména zatím redakce tají.

Kočí měla ve středu odpoledne mobilní telefon buď vypnutý, nebo jej nezvedala. Podle Týdne se v sobotu, kdy měla nahrávka vzniknout, podle personálu kavárny Segafredo v centru Prahy Kočí se dvěma kolegy skutečně setkala. Na nahrávce se mluví mimo jiné i o spolupráci s předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem.

„Dala si kapučíno a zcela otevřeně začala líčit zákulisí vládní krize," potvrdil pod podmínkou anonymity Týdnu utajený zdroj.

Na záznamu hovoří Kočí například o svém spojení s Tluchořem. Na dotaz jistého muže, zda plány současných rebelů z řad VV nepřeválcují nějací kmotři ODS, a oni pak dostanou „jen nějakou náměstkyni“, Kočí v nahrávce reaguje: „Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný.“

Kočí se rovněž rozpovídala o tlacích, které vyvíjejí občanští demokraté v čele s Tluchořem na premiéra Petra Nečase.

„Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle,“ tvrdí dívčí hlas na nahrávce nápadně podobný hlasu rebelky.

Nečas: pnutí nikdo uměle nevyvolává

Nečas po jednání vlády řekl, že o nahrávce nemá žádné informace. „Nemohu to komentovat,“ uvedl s tím, že k ní nemá žádné další informace, zatím ji neslyšel a neposoudil její autenticitu. Podle premiéra na něj nikdo nemohl ani nesměl tlačit. To, že by jej Tluchoř ovlivňoval, označil za „bizarní hypotézu“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV) na jednání vlády

„Nikdo nevyvolává uměle koaliční pnutí,“ uvedl Nečas k tomu, že celá věc údajně měla být ze strany ODS dlouhodobě připravovaná.

My jsme počítali s tím, že takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši, než přijít o funkci, nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu.
hlas Kristýny Kočí na nahrávce

Podle Týdne se na nahrávce také hovoří o tom, že celou ODS ovládá Tluchoř, a jakým způsobem Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí spolupracují s deníkem Mladá fronta Dnes.

Přidají se další?

Nahrávka obsahuje ještě další zmínky o tom, co se děje v ODS, a hlasy se dohadují o tom, proč někteří poslanci VV ve straně zůstali.

Dívčí hlas probírá s kolegy, který z poslanců VV by se mohl připojit k rebelům. „My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan, bývalý liberecký hejtman za ODS - pozn. red.), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši, než přijít o funkci, nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jako by dojde," říká Kočí na nahrávce.

Ve Věcech veřejných se již před časem spekulovalo o tom, že Kočí má dostat odměnou za rebelii první místo na kandidátce ODS do Evropského parlamentu.

Účastník schůzky Týdnu řekl, že mu připadalo, že Kočí mluví v návalu emocí. "Když jsme šli ulicí, tak jí lidi z tramvají ukazovali, že je jednička, tak to ji nabuzovalo," řekl Týdnu.

Poslanci VV hovoří o zradě

Místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová, která s Kočí kamarádila, je přesvědčena, že nahrávka je autentická. „Je to síla. Ani ve snu by mě nenapadlo, že náš poslanecký klub může podrazit vlastní předsedkyně,“ řekla Právu. [celá zpráva]

Je to síla. Ani ve snu by mě nenapadlo, že náš poslanecký klub může podrazit vlastní předsedkyně.
poslankyně VV Lenka Andrýsová

Místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio uvedl, že ho nahrávka šokovala. „Otevřenost, s jakou Kristýna Kočí popisuje plán, je nepřijatelná,“ řekl Právu. Podle něj by si Nečas měl ujasnit, kdo je jeho protivník. Paggio míní, že je to Tluchoř, nikoli VV.

Gazdík: je to nepřijatelné

„Pokud je pravda to, co je na nahrávce, tak je to naprosto nepřijatelná politická praxe,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Také jeho strana se prý bude na dnešní večerní schůzce koaličních špiček ptát na skandály svých koaličních partnerů. „Vrhá to špatný stín na celou koalici, byť se nás to netýká, proto budeme chtít slyšet stanovisko partnerů,“ poznamenal Gazdík.

K nahrávce se odmítl vyjádřit místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Údajná nahrávka, údajné Kočí, co na to mám říct,“ řekl Právu a dodal: „Když bude jasné, že jde o skutečnou nahrávku skutečné Kočí, pak se o tom možná můžeme bavit, ale takhle ne.“

Hašek: jediné řešení jsou volby

První místopředseda ČSSD Michal Hašek ve středu vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) k okamžité demisi, pokud se ukáže, že současná krize byla dopředu chystaná.

„Jestliže se ukáže, že nynější ústavní krize byla dlouhodobě připravovaná a vyvolaná uvnitř koalice, neexistuje jiné řešení než okamžitá demise Petra Nečase, konec vlády ODS, TOP 09 a VV a nové volby,“ sdělil Hašek Právu.

Vládní krize

Krize odstartovala, když se Jaroslav Škárka "podřekl", že od Víta Bárty přijímá peníze za mlčení a loajalitu. Nedlouho poté podala trestní oznámení Kočí, že jí Bárta vnutil půl miliónu korun. Bárta nepopíral, že peníze předal, tvrdí ale, že šlo o půjčku.

Nato se objevila v MF Dnes nahrávka Víta Bárty, na které hovoří o podivných způsobech péče o klientelu bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastnil. Kromě toho list zveřejnil dokument, na němž údajně Bárta popisuje svůj plán na provázání ABL s politikou. Bárta pod tíhou nařčení rezignoval, hodlá se ale očistit. Pravost dokumentu popřel.

Na základě toho premiér začal pochybovat, zda VV mohou nadále řídit resort vnitra. V pátek předal prezidentu Václavu Klausovi návrhy na odvolání jak ministra vnitra Radka Johna, tak i ministra školství Josefa Dobeše (oba VV), který v minulosti zastával významnou pozici v ABL. Klaus ale odmítl odvolání potvrdit, nejprve chce, aby premiér měl připravené východisko ze situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám