Hlavní obsah

Bárta šel do politiky, aby získal zakázky pro svou firmu, tvrdí dokumenty

Neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Uvedl to deník Mf Dnes, který získal dokumenty, v nichž to sám Bárta přiznává.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta (uprostřed) při večerním brífinku obklopen spolustraníky Kateřinou Klasnovou, Radkem Johnem a Josefem Dobešem

Článek

Bárta v roce 2008 ve své agentuře ABL stanovil koncepci, jakých cílů by měla dosáhnout do roku 2014. "Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci," uvedl tehdy Bárta.

Mezi cíli bylo například ovládnutí radnic Prahy 1 a Prahy 5 v roce 2010 a koalice s ODS na magistrátu v tomtéž roce.

V projevu k manažerům v roce 2008 přiznal, že se vedení firmy chová "jako dosavadní společenské elity", korumpuje a podporuje protekcionismus.

Bárta také na audionahrávce říká, že pokud firma získá velkého klienta, má ho několik dní sledovat a pokusit se infiltrovat do jeho prostředí. "Dokážu si představit, že to uděláme a provedeme tu infiltraci do jeho prostoru," uvedl Bárta.

Politik přitom šel do voleb s heslem, že chce vymýtit klientelismus. Při zvolení tvrdil, že mu o byznys nejde a firmu prodal bratrovi Matějovi.

Vyloučili lidi z vedení strany

Bártova strana se v posledních dnech rozpadá. Ve čtvrtek vyloučila šéfku poslaneckého klubu Kristýnu Kočí, předtím vyloučila svého místopředsedu Jaroslava Škárku. [celá zpráva]

Oba tvrdí, že dostali od Bárty peníze za loajalitu. Škárka prý dostal 170 000, Kočí mluvila o půl miliónu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám