Hlavní obsah

Věci veřejné vyloučily Škárku. Slíbil důkazy, že mu Bárta dal peníze

Právo, Novinky, rsk, ada, nig
Aktualizováno

Věci veřejné vyloučily v úterý ze strany kvůli porušení etického kodexu svého místopředsedu Jaroslava Škárku. Současně pozbývá členství v klubu. Po tříhodinovém společném jednání rady a klubu VV to oznámil předseda strany Radek John. Škarka sám avizoval, že chce ze strany i klubu odejít. Poslanec v pondělí večer řekl Mf Dnes, že mu neoficiální šéf VV Vít Bárta předal minulý týden u sebe v bytě částku 170 tisíc korun za loajalitu a mlčení o stranickém financování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oznámení, že je Jaroslav Škárka vyloučen ze strany, se účastnili všichni poslanci vyjma dvou - Škárky a Stanislava Humla

Článek

"Dostal jsem částku 170 tisíc. Dal mi to osobně u sebe doma v bytě," řekl Škárka.

Kromě toho měl dostávat také peníze od poslanců VV Radima Vysloužila a Michala Babáka. "Dostal jsem, tuším že od října, 55 tisíc každý měsíc. Byla mi předávána obálka. Nejprve panem Vysloužilem a potom panem Babákem. Ty peníze jsem normálně využíval," dodal Škárka.

Že peníze dostával, řekl už dříve týdeníku Respekt, jakmile to ale vyšlo najevo, popřel to a uvedl, že šlo jen o mystifikaci, u níž nepředpokládal, že by jí někdo mohl věřit.

V úterý České televizi řekl, že je pravda, co řekl Mf Dnes. Ve středu prý předloží "nevyvratitelné důkazy" pro svá tvrzení.

Řekl také, že si myslí, že mu do auta někdo nainstaloval monitorovací zařízení. Viděl kolem svého auta chodit skupinu lidí a poté mu nefungovala některá elektronická zařízení. Sledovala ho prý i dvě auta.

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Škárka

O Škarkovi jednal v úterý večer poslanecký klub věcí veřejných, Škárka se ho neúčastnil.  Véčkaři po jednání žádné otázky novinářů nepřipustili, před novináře předstoupili v plném složení. Podle Johna bude jednání klubu pokračovat ve čtvrtek.

Jednání klubu se Škárka neúčastnil stejně jako další "rebel" v řadách VV Stanislav Huml. Ten Právu řekl, že na večerní zasedání nedostal pozvání. Na dotaz Práva, co na to říká, odpověděl: „Nic si o tom nemyslím. Nechápu důvod. Slyšel jsem, že tam chtějí jednat i o mém vyloučení z klubu. Pokud je to pravda, pak je to jako Mnichov.“

Chce vystoupit z klubu i rezignovat na funkce ve straně

Škárka Právu potvrdil, že ve straně končí. „Ve středu odešlu na sekretariát rezignaci na pozici výkonného místopředsedy, odcházím z VV a odcházím také z poslaneckého klubu,“ řekl Právu.

Prohlásil to ve chvíli, kdy o jeho případu začínal jednat poslanecký klub strany. Podle svých slov Škárka odchází i proto, že byl poslancem Michalem Babákem spojen s kmotry z plzeňské ODS. „To je jeden z důvodů, proč jsem učinil toto rozhodnutí. Pokud se kolega Babák a další kolegové se vyjadřují tak, jak se vyjadřují v médiích, tak se mi to hrubě nelíbí a velmi se mě to dotýká,“ dodal.

Na dotaz, zda skončí i jako poslanec, odpověděl: „O tom zatím neuvažuji.“

Sledují mě, řekl a vypnul mobil

Právu Škárka v úterý řekl, že je sledován, a kvůli obavám z bezpečnosti po chvíli rozhovor s redaktorem Práva ukončil a vypnul si mobilní telefon.

Právo se Škárkou mluvilo v úterý krátce před šestou hodinou večerní a chtělo slyšet jeho reakci na slova poslance za VV Michala Babáka o jeho napojení na plzeňské kmotry ODS a jeho vztah s členem výkonné rady Romanem Jurečkem. Škárka se však po necelé minutě hovoru omluvil s tím, že musí končit.

„Už z nějakých bezpečnostních důvodů nechci být na telefonu déle jak pár vteřin a vyjádření není jen na jednu dvě věty. Nezlobte se. Už mě dnes sledovali, musím končit, nezlobte se,“ řekl Právu Škárka a hovor ukončil.

Ze straníků mluvil jen s Humlem

Před straníky výkonný místopředseda Věcí veřejných Škárka, který na skrytý mikrofon hovořil o kupování loajality poslanců ministrem dopravy Vítem Bártou a následně vše popřel jako mystifikaci, mlčí, mluvil ale se stranickým rebelem Stanislavem Humlem Právu to řekl Huml.

Dotaz, o čem spolu hovořili, však Huml nechal bez odpovědi. „Bez komentáře. Jenom jsem s ním mluvil, víc k tomu ale neřeknu,“ prohlásil. Poslanec nechtěl prozradit, jak se na celou kauzu dívá. „Myslím si o ní něco, ale nic neřeknu. Dal jsem si do setkání poslaneckého klubu bobříka mlčení a nemluvím. Uložil jsem si ho sám, nikdo mi ho nedával,“ uvedl.

Členové vedení v úterý Škárkovi marně volali a psali esemesky. Předseda strany Radek John, v úterý novinářům řekl, že se mu stále druhý muž strany neozval. „Škárka je vypnutý a nezvěstný,“ uvedl.

Také poslanec Michal Babák sdělil Právu, že výkonnému místopředsedovi psal, ale že mu dosud nepřišla odpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám