Hlavní obsah

K protestu proti angažmá Bátory ve školství se přidaly další subjekty

Právo, Marek Přibil

Pražská Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) už není sama v boji proti možnému angažmá bývalého kandidáta Národní strany Ladislava Bátory v resortu školství. K protestní výzvě fakulty se v pondělí přidal rektor Vysokého učení technického v Brně.

Článek

„Rektor Karel Rais se plně ztotožňuje s názory Vědecké rady Filozofické fakulty UK. Považuje za absurdní, že by při projednávání univerzitních problémů na ministerstvu školství musel jednat s pracovníky, kteří prezentují xenofobní názory,“ potvrdila Právu stanovisko rektora mluvčí školy Jitka Vanýsková.

Vědecká rada FF UK vydala minulý čtvrtek velmi ostré stanovisko k tomu, že by se Bátora měl stát od 1. dubna ekonomickým poradcem ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Mluvčí brněnské Masarykovy univerzity (MU) Tereza Fojtová v pondělí Právu poslala pondělní stanovisko kolegia děkana tamější filozofické fakulty Josefa Kroba.

„Věříme, že si je pan ministr – obzvláště vzhledem ke specifikům resortu s bezprostředním působením na mladé lidi – vědom nutnosti angažovat do vedení ministerstva a do svých poradních orgánů pouze takové osoby, které se vyznačují nezpochybnitelnou mravní integritou a jež se neuchylují k podpoře extremistických názorových proudů,“ vzkázali akademici Dobešovi.

Proti i studenti

V neděli se k Bátorovi vyjádřila i Studentská komora Rady vysokých škol. „Reprezentace studentek a studentů českých vysokých škol podpořila usnesení Vědecké rady FF UK,“ píše se v oficiálním stanovisku. Dobeš se zatím k Bátorovi nechce vyjadřovat, podle svého příslibu promluví až 1. dubna.

Dobešovi Bátoru doporučili lidé z Hradu. Prezident na obranu Bátory napsal stať „Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti“, která vyvolala vlnu kritických reakcí.

Tam mj. napsal, že mezi páterem Koniášem a knězem Tomášem Halíkem je vzdálenost jen tři století. Halík tehdy reagoval slovy, že se prezident přibližuje k „myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků“.

V pondělním vydání časopisu Týden Halík vzkázal: „Kdyby ministr školství přijal poslušně pokyn z Hradu, aby jmenoval svým prvním náměstkem bývalou volební jedničku neonacistické strany a nikdo by k tomu nesměl ani pípnout, to by zřejmě byla demokracie podle představ tandemu Klaus–Hájek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám