Hlavní obsah

Rekordní korupční kauza: na obraně obviněno 54 lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie ve čtvrtek navrhla obžalovat 54 lidí, kteří jsou stíháni kvůli rozsáhlým manipulacím s veřejnými zakázkami na ministerstvu obrany v letech 2005 až 2007. Informoval o tom mluvčí útvaru Roman Skřepek s tím, že jde o dosud největší případ za dobu existence útvaru.

Foto: Pinkas Martin, ČTK

Budova ministerstva obrany

Článek

Obvinění jsou stíháni zejména pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, přijímání úplatků a nepřímého úplatkářství. Za tyto skutky jim hrozí tresty až do deseti let vězení.

"Celkem 18 obviněných z celkového počtu 54 osob je stíháno pro trestný čin účast na zločinném spolčení, doplnil Skřepek.

Zmíněný případ je dosud nejrozsáhlejším případem útvaru, zejména co do počtu obviněných nebo vzhledem k vysoce organizované a sofistikované trestné činnosti
mluvčí útvaru Roman Skřepek

"Zmíněný případ je dosud nejrozsáhlejším případem útvaru, zejména co do počtu obviněných nebo vzhledem k vysoce organizované a sofistikované trestné činnosti," konstatoval mluvčí.

To mělo podle policie spočívat v koordinovaném nezákonném ovlivňování zadání veřejných zakázek, zadávaných ministerstvem obrany, ve prospěch předem vybraných subjektů.

Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek ČTK řekl, že obžaloba se týká lidí spojených se zmanipulovanými zakázkami pro Vojenskou ubytovací a stavební správu.

Ministry byli Kühnl, Šedivý a Parkanová

Skřepek doplnil, že návrh obžaloby má 128 stran. "Samotný spisový materiál obsahuje 17 750 stran v 60 svazcích a přílohy (dokumentace k veřejným zakázkám a další listiny) obsahují další desetitisíce stran," doplnil mluvčí s tím, že součástí spisu jsou i elektronická data z počítačů a záznamy o několika tisících telefonních hovorů.

Důkazy pocházejí jak z ministerstva obrany, tak ze zainteresovaných firem.

V době, které se vyšetřování týká, tedy v letech 2005 až 2007, byli ministry obrany postupně Karel Kühnl, Jiří Šedivý a Vlasta Parkanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám