Hlavní obsah

Národní park Šumava povede Stráský

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v pondělí představil nového ředitele Národního parku Šumava. Od středy jej povede bývalý ministr zdravotnictví Jan Stráský.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér ČSFR Jan Stráský nyní povede Národní park Šumava.

Článek

Chalupa prohlásil, že od svého jmenování do funkce se nejvíce věnoval právě problematice parku Šumava. Jako charakteristický rys situace kolem Šumavy označil vzájemnou nedůvěru mezi zástupci obcí, krajů, odborníky a dalšími zainteresovanými tábory.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) si jako top prioritu určil ochranu ovzduší v Moravskoslezském kraji

Právě zlepšit vztahy mezi jednotlivými stranami je jedním z hlavních úkolů pro Stráského. „Myslíme si, že je toho schopen. Nejen my, ale i média jej označují za člověka, který usmiřuje dva tábory,“ řekl ministr a nešetřil na Stráského chválou. „ Má respekt, úctu, nezpochybnitelný kredit, zná na Šumavě každý kámen,“ doplnil Chalupa s tím, že Stráský několik posledních let zastával funkci předsedy parku.

"Návštěvník Šumavy není Mácha, chce do bazénu"

„Přesednu jen ze židle předsedy na židli ředitele,“ uvedl se Stráský. Hledat kompromis však podle něj není možné, proto se bude snažit spíše vymezit hřiště pro jednotlivé strany. „Myslím si, že Šumava umožňuje, aby vědci měli prostor k bádání, ochránci mohli představovat lidem, jak Šumava vypadala - divočina se tam určitě vejde."

Zdůraznil rovněž úlohu 22 obcí, které leží buď uvnitř, nebo na okraji parku, čímž jsou odlišné od jiných rezervací údajně ve všech světadílech. Těm by měl zejména pomoci v rozvoji turistického ruchu, opravě cest a celých vesnic se „vzorovou infrastrukturou“. „Návštěvník Šumavy není Mácha ani mladý Stráský, ale chce po procházce do bazénu. Musí to vyhovovat představě člověka 21. století o relaxování,“ řekl Stráský.

Podle něj by mělo být místní obyvatelstvo „vzorem pro život v parku, neverbálním učitelem, jak se v parku chovat“.

ČHMÚ povede Dvořák

Stráského Chalupa jmenoval jako krizového manažera v rozporu s doporučením výběrové komise. Další personální změnou v resortu je jmenování Václava Dvořáka do čela Českého hydrometeorologického ústavu. Chalupa v tomto případě už dal na doporučení komise. Ústav by se měl pod Dvořákovým vedením zaměřit na monitorování ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf ČHMÚ Václav Dvořák

Dvořák v minulosti v ČHMÚ pracoval jako hydrolog, působil i coby ředitel odboru ochrany vod, působil také v Bruselu.

Vizitka Jana Stráského
Narodil se 24. prosince roku 1940 v Plzni. V roce 1958 absolvoval obchodní akademii v Plzni, v letech 1963 až 1970 vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor filozofie a politická ekonomie.
V minulosti působil jako pracovník Státní banky československé (SBČS), mezi lety 1990 až 1991 také jako náměstek generálního ředitele Komerční banky. V poslední době zastával funkci předsedy Rady Národního parku Šumava, od roku 2006 byl i předsedou Klubu českých turistů.
V politice se začal angažovat v 60 letech, v roce 1964 vstoupil do KSČ, rok po okupaci ruských vojsk Československa roku 1968 ze strany vystoupil. Do politiky se vrátil až s rokem 1991, kdy vstoupil do ODS, a v letech 1992 až 1997 zastával funkci místopředsedy partaje. Po stranických turbulencích v roce 1998 přešel do strany Unie svobody-DEU, ale tuto stranu po třech letech opustil.
Během svého politického angažmá zastával řadu vysokých politických funkcí. V roce 1991 a 1992 působil jako místopředseda vlády ČR a šéf hospodářské rady vlády. Od července do prosince roku 1992 dokonce zastával post premiéra tehdejší ČSFR, během tohoto období byl rovněž pověřen řízením ministerstva zahraničního obchodu ČSFR a výkonem některých ústavních pravomocí prezidenta ČSFR. Od roku 1992 do roku 1995 stanul v čele resortu dopravy, poté působil po tři roky jako ministr zdravotnictví. Do Sněmovny byl poprvé zvolen v roce 1992 a vydržel zde až do roku 1998. Od roku 2001 do roku 2006 vedl úřad Jihočeského kraje.
Je podruhé ženatý, s manželkou Boženou mají jednoho syna. Z prvního manželství má syna a dceru.
Loni obdržel od Václava Klause Stříbrnou plaketu prezidenta republiky.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám