Hlavní obsah

Sošku Zlatého oříšku pro talentované děti si odnesli zpěvačka i matematik

Praha

Mezi vítězi 12. ročníku celostátní soutěže Zlatý oříšek pro mimořádně talentované děti jsou letos i dvanáctiletá zpěvačka Patricie Janečková, která vyhrála i televizní soutěž Talentmania, třináctiletý matematik a skladatel origami Miroslav Mrajca či 14tiletá spisovatelka Agáta Kestřánková. Vítězové si odnesli sošku a 10 tisíc korun.

Článek

Zřejmě největší popularity ze všech dětí zatím dosáhla malá operní zpěvačka Patricie. Na otázku, zda se její život s posledními úspěchy nějak proměnil, odpověděla zamítavě. „Ani moc ne, jen pár novinářů se ozve, jinak jako předtím, do školy, doma,“ řekla Novinkám Patricie. Také nějaká zajímavá nabídka na ni teprve čeká.

Třináctiletý Miroslav Mrajca se prosadil v matematické disciplíně, ale i ve skládání origami, kterému se věnuje spolu s počty. "Origami, to je možná to, v čem vynikám. Začal jsem jednoduchými věcmi, kamarádka rodičů přinesla jednoduchou knížku, kde byly základní věci jako nafukovací balónek a rybička," řekl Novinkám Miroslav.

Kromě dětí úspěšných v uměleckých disciplínách jako kreslení, hudba či balet si však ocenění odnesl například i mistr ve sportovní střelbě Aleš Poláček.

Soutěž podporuje cílevědomost

Další finalistkou, která mezi množstvím přihlášených zaujala odbornou porotu, je Anna Voříšková, která je autorkou hojně navštěvovaného webu pro děti Folmíci.cz, či Agáta Kestřánková, která už má na kontě jednu vydanou knihu. Ocenění putuje i k divadelnímu souboru Ty-já-tr, osmileté klavíristce a baletce Marii Viole Mojzešové a výtvarnici Radce Janků.

"Projekt popularizuje zájmové aktivity jednotlivců i kolektivů, učí překonávat překážky a podporuje cílevědomost a aktivitu. Pomáhá vytvářet dětské vzory," myslí si organizátor soutěže Jiří Kotmel. Zlatý oříšek je určen talentovaným dětem od šesti do 14 let. Vítěze určuje odborná komise, o finalistech pak vždy na Nový rok běží pořad na České televizi.

Další ročník soutěže odstartuje už 1. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám