Hlavní obsah

Otužilci přivítali nový rok plaváním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plaváním v ledově chladné řece přivítali nový rok otužilci v Praze i Brně. Do Vltavy se v sobotu vrhla šestice odvážlivců, včetně jedné ženy, a urazila podle svých sil trať dlouhou až jeden a půl kilometru. Otužilce neodradil ani vlezlý mráz a silný vítr, který v pražském Braníku panoval. Ve Svratce měla voda jeden stupeň. Vrhly se do ní dvě desítky otužilců.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Akce není závodem v pravém slova smyslu. Neměříme časy a naši otužilci uplavou jen to, na co se sami cítí," řekl předseda a zakladatel pražského Klubu ledních medvědů Richard Blatný. Nejzdatnější účastníci si troufli uplavat vzdálenost přes jeden kilometr, sám Blatný zdolal téměř dva kilometry. Z cíle zpět na místo startu pak účastníci akce běželi po břehu řeky.

Voda ve Vltavě měla 1,5 stupně a teplota vzduchu se pohybovala kolem tří stupňů pod bodem mrazu. V těchto podmínkách se nejotužilejší borci mohou ve vodě zdržet až 40 minut, podotkl Blatný. Netrénovaný člověk by přitom ve vodě o teplotě těsně nad nulou měl teoreticky umřít asi do 15 minut.

Ve vodě paráda

Po opuštění vody se plavci jen s problémy dokázali obléknout, protože zkřehlé prsty jim odmítaly poslušnost. "Zkusit si třeba zavázat tkaničky nebo zapnout knoflíky nepřipadá v úvahu," vysvětlil Blatný, mezi jehož největší sportovní úspěchy patří překonání kanálu La Manche.

"Bylo to úžasné, jen vítr byl velmi nepříjemný. Ve vodě ale nefouká, takže tam mi bylo parádně," podělil se o zážitky po zdolání více než kilometrového úseku otužilec a dálkový plavec Karel Paul. Spíše než samotné plavání byl pro otužilce větší zkouškou zdatnosti běh po břehu Vltavy zpátky do startu závodu. "Z vody jsem vylézal rozehřátý, ale kvůli větru mi na mokrém těle všechno začalo mrznout," dodal Paul.

Svratka byla ještě chladnější

Voda ve Svratce měla jeden stupeň, vzduch dva, což prohlásili za ideální podmínky, a ponořili se do vody. Pořadatel Petr Mihola z klubu Fides Brno pouze želel toho, že novoročnímu koupání nedotvářel tu pravou atmosféru sníh na březích. V minulých dnech roztál.

Diváci, kteří se na novoroční atrakci přišli podívat, zcela zaplnili břehy Svratky u zoologické zahrady i tamní most. Mihola účast odhadl na 1500 až 2000 lidí. Zimních plavců si přišlo do ledové řeky zaplavat kolem dvaceti. Část si chvíle v ledové vodě krátila hrou s míčem, část zvolila vánoční odění, a sice červenou "santovskou" čepici s bílou chocholkou.

Nový rok přivítali otužilci u rybníků a řek i jinde v republice, například na plzeňském Boleváku. Tradiční plavecká show otužilců se rovněž konala v Přerově, a to v poslední den starého roku.

Foto: ČTK

Tradiční silvestrovská plavecká show v Bečvě v Přerově

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám