Hlavní obsah

Knetig: Záměrně jsem si vymýšlel a hovořil nepravdy

Martin Knetig, který je jedním z klíčových aktérů nynější kauzy kolem možné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP), která stála post ministra Pavla Drobila (ODS), rozeslal médiím prohlášení. Tvrdí v něm, že si při rozhovorech s Liborem Michálkem záměrně vymýšlel a hovořil nepravdy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

"Prvotní příčinou vzniku situace, která se nakonec vyvinula nešťastným směrem, je skutečnost, že jsem jako poradce sehrál klíčovou roli při nominaci Libora Michálka do vedení SFŽP," stojí v prohlášení. Knetig uvádí, že se s Michálkem znal přes deset let a měli spolu přátelské vztahy.

"Klíčovým nedostatkem pana Michálka byl nedostatečný respekt vůči úřední hierarchii a celkově nízká sociální inteligence, se kterou přistupoval k řešení relativně běžných provozních záležitostí, zejména personálních otázek a externí komunikaci," tvrdí Knetig a dodává, že tyto věci způsobovaly problémy a napětí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

"S cílem věci změnit jsem se v našich soukromých rozhovorech - v rozporu se skutečností - snažil vyvolat dojem, že má pověření jsou větší, než skutečně byla, že jsem pravou rukou Pavla Drobila, a že mám pověření za něj vyjednávat prakticky cokoliv.  S tímto záměrem jsem si vymýšlel a hovořil nepravdy," konstatoval Knetig.

"Přijímám plnou zodpovědnost za to, že v Liboru Michálkovi mohla vzniknout představa, že jsem k němu v našich soukromých rozhovorech mluvil ústy ministra Pavla Drobila. Ten mě k tomu nikdy nevyzval, ani jsme o ničem z toho, co je obsahem nahrávek zveřejněných v tisku, nemluvili," dodal Knetig s tím, že Michálkova obvinění jsou "nelogická a nepodložená".

Podle Knetiga nemohlo k věcem popisovaným v nahrávkách vůbec dojít, neboť to neumožňují vnitřní předpisy SFŽP. "Dílem se jedná o naprosté smyšlenky," dodal Knetig, který se omluvil jak Drobilovi, tak ODS a vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám