Hlavní obsah

Ještě teď tomu nevěřím, řekl muž z domku, na který spadl z nebe kus ledu

– Ohrazenice • Aktualizováno
Novinky, Luděk Fiala

Střechu domu v Ohrazenicích na Třebíčsku prorazil ve čtvrtek večer kus ledu, který spadl z nebe. Po dopadu se roztříštil na několik částí. O události informovali v pátek meteorologové s tím, že šlo pravděpodobně o velmi vzácný případ, kdy se z letadla uvolní námraza.

Z nebe spadl ledový balvan a prorazil střechu domu na TřebíčskuVideo: Novinky

 
Článek

„Seděli jsme vevnitř, naštěstí jsme seděli dole, dívali se na televizi, a kolem tři čtvrtě na devět večer jsme slyšeli ránu, mohla to být rána, podobající se deseti žárovkám najednou, jak tady praskají, v témže okamžiku jsme se oba lekli, já jsem vyběhl ven, co se děje, byla tma a na zemi jsem viděl bílý lesklý předmět, vzal jsem ho do ruky a zjistil jsem, že je to led. Zničilo to osm střešních tašek, šlo to skrz latě, izolaci a zastavil to až sádrokarton,“ popsal událost Martin Jobbagy, spolumajitel domu, na který se kus ledu zřítil.

„Podle mě to mohl být jeden kus tak třicet na třicet, ale po dopadu se mohl roztříštit, a zachránili jsme čtyři kusy. Ten největší má 16 centimetrů, a ten jsem objevil ještě dnes po 15 hodinách... Nás to taky šokovalo, letadla to víme, že tady lítají, ale prostě že se to stane, to ještě nevěřím ani teď,“ doplnil.

Námraza z letadla

"Je to zatím moje hypotéza, ale zdá se, že se uvolnila námraza z letadla, které nad tou obcí prolétalo," řekl Novinkám meteorolog Milan Šálek z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle něj je to velmi vzácný úkaz a velká náhoda, že uvolněný led dopadl do obydlené oblasti. Podobné případy jsou podle něj známy ze zahraničí. V Česku se s něčím podobným nesetkal.

"Z meteorologického hlediska se nemohlo jednat o projev bouřky nebo přirozený pád ledových částic z oblaků, protože v té době se nad naším územím nevyskytovala oblačnost s tvorbou námrazy a velké kusy ledu by se samovolně v atmosféře neudržely. Led nemohl přiletět ani z vesmíru. Je proto skoro jisté, že ledový 'balvan' musel spadnout z nějakého vysoko letícího letadla," informoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

V té době ale podle něj nad územím Česka nebyly podmínky pro vznik námrazy. "Nejbližší oblastí, kde se mohla silná námraza tvořit, bylo Polsko. Je tedy možné, že kus ledu odpadl z letadla, přelétajícího naše území právě směrem z Polska nad Rakousko, doplnil Dvořák s tím, že posádka letadla, které led pravděpodobně "přivezlo", nemohla o jeho odlomení např. z náběžných hran křídel nic vědět a za událost rozhodně nenese vinu.

Skončil v lednici

Podle zpravodaje Novinek, který je na místě, je ve střeše díra a za domem na zemi rozbitá střešní krytina.

Kus ledu je vrstevnatý. Do podkroví domu spadl ve čtvrtek večer do dětského pokoje vedle postele, v níž spává 13letá dcera majitelky. Ta se naštěstí v té době v pokoji nenacházela.

Majitelka domu se svým druhem kusy ledu schovali do lednice zavolali policii, aby případ zdokumentovala. V pátek ráno zavolali meteorologům.

Ještě v pátek dopoledne našel muž v prostoru mezi střechou a stropem podkrovní místnosti kus velký jako pštrosí vejce.

Letecký expert: je to velmi vzácné

"Je to velmi vzácný případ. Letadla dnes v tomto smyslu nic netrousí," řekl Novinkám letecký publicista Martin Velek.

Podle něj se námraza na letadlech odstraňuje ve chvíli, kdy se vytvoří určitá vrstva. Existuje několik způsobů odledování povrchu letadla od vyhřívání náběhových hran křídel přes vstřikování nemrznoucí kapaliny mikroskopickými otvory po mechanické oddělování ledu nafukovacími gumovými pásy. Do vzduchu pak odlétají zpravidla ledové šupinky či kamínky, které nepředstavují významné nebezpečí.

"Rozhodně nemám strach, že by mě někdy trefil do hlavy kus ledu spadlý z letadla," uklidnil Velek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám