Hlavní obsah

Bárta chystá vyhazov náměstkyně kvůli partnerce ministra kultury

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Obyčejná ženská nevraživost stojí v pozadí personálního zemětřesení na ministerstvu dopravy, které má v pondělí podle informací Práva oznámit šéf resortu Vít Bárta (VV). Jeho náměstkyně Dita Schautová vyjednává o umístění centra Galilea v Praze l. Její odchod údajně žádal ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové)

Článek

Hlavním důvodem jejího odvolání je, že se neshodla se svou podřízenou, vedoucí odboru kosmických technologií a družicových systémů Blankou Kosinovou. O propuštění Schautové žádal podle zdroje Práva Bártu jeho vládní kolega, ministr kultury Jiří Besser.

Kosinová je jeho partnerkou. Do ledna 2008 dělala mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a z postu odešla společně se svým někdejším šéfem Janem Kubicem.

"Nemohou se cítit"

„Zpočátku, když na ministerstvo přišel Vít Bárta, tak za ním přišlo několik lidí, aby ve funkci nechal Schautovou, že je schopná a že ji tam chtějí. Podporovala ji dokonce i Kosinová. Pak se ale mezi nimi něco stalo a Schautová s Kosinovou se pohádaly. A už se nemohou ani cítit,“ řekl Právu zdroj z ministerstva.

Schautová zaštiťuje celou sekci družicových systémů, kam spadá i oddělení Kosinové, které má na starosti zavádění projektu Galileo, tedy odpovědi Evropské unii na americký systém GPS. Ještě v pátek vyjednávala o Galileu v Bruselu.

Česko soutěží o zisk centrály Galilea společně s Německem a Nizozemskem, podle kuloárních informací je česká metropole velký favorit. A Schautová na tom má nepochybně velkou zásluhu.

O tom, kde bude nakonec Galileo sídlit, rozhodnou 2. a 3. prosince v Bruselu ministři dopravy EU.

Česká metropole jako prostory nabízí budovu bývalé České konsolidační agentury v Praze 7.

Místo Hanzelky Ptačinský

Schautovou nahradí šéf kabinetu ministra Jakub Hodinář, na jehož místo povýší dlouholetý mluvčí resortu Karel Hanzelka. Novou mediální tváří se má stát Jakub Ptačinský.

Hodinář má řídit novou zahraniční sekci, která by měla na starost fondy EU, plánovanou fúzi Českých drah Cargo se slovenskou či polskou přepravní společností, či diskusi o zapojení čínských firem při stavbě českých silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám