Hlavní obsah

V březnu proběhne sčítání lidu, vybavenost domácností se už nezjišťuje

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český statistický úřad ve středu představil nové formuláře pro sčítání lidu v roce 2011. Obyvatele České republiky, kterých se sčítání, jež proběhne z 25. na 26. března, týká, se setkají oproti minulým letům s několika novinkami.

Článek

Mezi ně patří i to, že úřad se již nebude ptát na vybavenost domácností. To znamená, že dotazovaný již nebude uvádět, kolik a jaké má doma spotřebiče, zda vlastní automobil nebo chatu. Komisaře bude naopak zajímat, zda dům či byt disponuje připojením k internetu. Počet počítačů schopných toto připojení poskytnout nebo jejich přímí majitelé se už neuvádějí.

Podle informací uvedených na webu Českého statistického úřadu navštíví každou domácnost sčítací komisař a proti podpisu předá příslušné osobě formuláře k sčítání lidu, domů a bytů. Spolu s ním budou předány také vysvětlivky k vyplnění formulářů. Pokud komisař doma opakovaně nikoho nezastihne, formuláře budou uloženy na příslušné poště, kde si je lidé mohou vyzvednout.

Možno vyplňovat i elektronicky

K ulehčení administrativní zátěže respondentů budou některé údaje ve formulářích předvyplněny, příslušná osoba je poté může ponechat nebo opravit.

Po vyplnění mohou být formuláře zdarma odeslány ČSÚ, odevzdány na poště či komisaři, který domácnost navštíví podruhé. Údaje lze vyplnit také vyplnit v elektronické formě.

V systému ČSÚ se mají objevit také údaje o počtu cizinců bez trvalého pobytu či bezdomovců, což však bude podle místopředsedy statistického úřadu Stanislava Drápala patrně dost problematické. „Asi bude složitější zjišťovat všechny bezdomovce a získat od nich vyplněný dotazník,“ citovala Drápala ČTK.

V březnu příštího roku se budou poprvé sčítat obyvatelé celé Evropské unie. Poslední sčítání obyvatel v ČR proběhlo před deseti lety. Tyto údaje slouží jako souhrnné sociální a demografické informace o společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám