Hlavní obsah

Výsledky testů generální zkoušky státních maturit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství ve středu zveřejnilo výsledky maturitní generálky, kterou v říjnu absolvovalo na 94 tisíc studentů. Zadání všech testů spolu se správným řešením naleznete v tomto článku.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální zkouška na státní maturity

Článek

U generální zkoušky dlouho odkládaného projektu neuspěla třetina účastníků, což ministr školství Josef Dobeš (VV) označil za alarmující. Nejtěžší se pro studenty ukázala matematika, jejíž lehčí verzi nezvládlo dokonce 48 procent testovaných. Nemalé problémy měli někteří studenti i němčinou. [celá zpráva]

Český jazyk a literatura

Dobeš se kvůli výsledkům maturit dokonce pustil do slovní přestřelky s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Podle předsedy vlády by byl podobný výsledek při jarním spuštění projektu "těžko akceptovatelný". [celá zpráva]

Dobeš, který již dopředu avizoval, že krom vyladění a polidštění průběhu zkoušek nehodlá nijak měnit nastavenou obtížnost, se nad premiérovými slovy pozastavil.  "Mrzí mě, že premiér na základě čísel dostal strach a chce něco přehodnocovat. To není možné,“ řekl k přestřelce Právu Dobeš.

Matematika

Anglický jazyk

Ministerstvo školství předpokládá, že zkoušku dospělosti nesloží v jarním termínu mezi 15 a 21 procenty uchazečů. Nyní se neúspěšnost uchazečů pohybuje kolem 13 procent.

Německý jazyk

Ministerstvo v souvislosti se zveřejněním výsledků slíbilo, že v březnu nabídne na internetu budoucím maturantům další sérii cvičných testů, které jim pomohou s přípravou na samotné maturity.

Francouzský jazyk

Do budoucna by Dobeš rád zavedl průřezové srovnávací testování znalostí i mezi žáky základních škol. Státní maturita je podle něj pouze jakousi pomyslnou obručí, která nastavuje určitá pravidla pro dosud bezbřehou volnost, která v tuzemském vzdělávání panuje.

Ruský jazyk

Orientační hranice pro úspěšné složení maturity z matematiky bude 33 procent, u cizích jazyků a českého jazyka půjde o 45 procent. Dosažení minimálně těchto hodnot zajistí studentovi u maturity čtyřku, tedy stav znamenající, že prospěl.

Španělský jazyk

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám