Hlavní obsah

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku peněz. Tvrdí, že šlo o půjčku

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Dosavadní místostarostku městské části Brno-sever Zdeňku Tůmovou (54), která byla v nynějších volbách opět zvolena jako lídr kandidátky ČSSD do tamního zastupitelstva i do zastupitelstva samotného brněnského magistrátu, někdo skrytě natočil při přebírání většího obnosu peněz.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

 
Článek

Videonahrávku anonymně obdrželo Právo. Na půlminutovém videu pořízeném loni v listopadu spolu hovoří neznámý muž a Tůmová sedící na místě spolujezdce. Oba si tykají.

Muž na záznamu po zastavení auta vytahuje balík bankovek, Tůmová rozepíná kabelku a on do ní vhazuje peníze. Přitom říká: „Tohle to ti dám... to je za tu (nesrozumitelné slovo) a tu školu... no však víš.“ Tůmová poděkuje a odvětí: „No jasně“, zavře kabelku a vystupuje z auta. Přitom ještě dodává: „To sou ty materiály od té střechy, viď?“ a muž odpovídá: „Přesně tak.“

Tůmová: úplatek jsem nikdy nevzala

Sama Tůmová Právu nejdřív popřela, že by se do takové situace kdy dostala. „Já jsem v životě žádný úplatek nevzala a nevezmu,“ prohlásila. Během rozhovoru si však postupně vzpomněla, že peníze prý loni před Vánocemi skutečně převzala. Podle ní šlo o stotisícovou půjčku na vánoční dárek. „To měl být dárek pro tatínka, protože chtěl kupovat byt a já jsem mu to chtěla dát pod stromeček,“ vysvětlovala včera Právu Tůmová.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Nicméně dodala, že s otcem se pak nedohodli a peníze prý letos v lednu či únoru vrátila.

„Mám na to i předávací protokol. Teda jestli ho najdu, protože to už je taky let,“ sdělila Právu Tůmová.

Zatím odmítla uvést, kdo jí peníze půjčil, prý musí nejprve získat jeho souhlas. Rovněž slíbila, že Právu předloží zmíněný dokument o poskytnutí půjčky i jejím následném splacení.

Na otázku, proč se na záznamu oba aktéři nebaví o půjčce, ale o škole či střeše, Tůmová odpověděla: „Tak to já vám nepovím, protože už si to nepamatuju.“ Schůzka s oním mužem podle ní pokračovala v nedaleké kavárně, kam ho pozvala na oběd. Připustila, že v ní seděli asi dvě hodiny.

Dotyčný muž se jí prý vyptával na informace ohledně zřízení soukromé mateřské školy. Tůmová včera Právu řekla, že mu jen slíbila zřizovací dokumenty, které si prý u ní může vyzvednout v kanceláři. Celou nahrávku označila za pokus o diskreditaci své osoby.

Policie se nyní nahrávkou zřejmě začne zabývat. „Pro mě je toto nová informace. Každopádně pokud budeme mít takovou videonahrávku k dispozici, tak se tím budeme zabývat jako jakýmkoli jiným podnětem či podezřením z korupce. Pokud to bude možné, tak si ji vyžádáme,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Školství je její oblast

Stále ještě místostarostka druhého největšího obvodu moravské metropole je v této funkci jako členka ČSSD od roku 2002. Zároveň je v městské části metodickou vedoucí odboru školství a kultury a odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Osm let už také tato původním povoláním středoškolská učitelka zasedá v magistrátním zastupitelstvu, kde zastává hned několik funkcí ve čtyřech komisích a jednom výboru. V jedné z nich je předsedkyní, v dalších dvou místopředsedkyní.

V říjnových volbách se Tůmové podařilo místo v zastupitelstvech městské části i brněnského magistrátu obhájit. Doposud byla jako sociální demokratka součástí velké koalice s ODS, ovšem v zastupitelstvu Brno-sever teď ČSSD s největší pravděpodobností připadne opoziční role, takže Tůmová brzy o post místostarostky zřejmě přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám