Hlavní obsah

Po slunečné středě se Česko potopí do dusivé inverze

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka míří chladné západní proudění, což s sebou přinese nižší teploty než obvykle. Počátek týdne bude sychravý, ve středu se ale oblačnost protrhá, výrazné oteplení však z toho nevzejde. V závěru týdne se většina území bude topit v inverzi, což kvůli nízkým rozptylovým podmínkám znepříjemní život zejména na severu Moravy.

Článek

„Přestože se o víkendu mírně oteplilo, celkově zůstávají teploty podprůměrné a nejinak tomu bude i do konce týdne,“ avizuje Dagmar Honsová z Meteopressu.

V pondělí se budou teploty pohybovat mezi pěti až devíti stupni Celsia, ve vyšších polohách kolem jednoho stupně nad bodem mrazu. V Čechách se očekávají srážky jen ojedinělé, které mohou na horách přecházet ve sněhové. Četnější deště nebo sněžení se pak předpokládají spíše na východě zejména pak v oblastech Moravskoslezského kraje, Jeseníků a Beskyd.

Teploty úterního rána budou v intervalu minus jednoho až plus tří stupňů, odpoledne vystoupají průměrně ke třem až sedmi stupňům Celsia. Obloha bude spíše pod mrakem, na severu se mohou vyskytovat přeháňky, od středních poloh opět sněhové.

Lidé zejména v Moravskoslezském kraji se opět budou dusit

Ve středu se oblačnost protrhá a obloha by měla být skoro jasná nebo polojasná, rtuti teploměrů zůstanou přesto poměrně nízko. Ráno se budou pohybovat od nuly k minus čtyřem stupňům, odpoledne opět uvíznou mezi třetím a sedmým stupněm.

V následujících dnech až do neděle bude nad republikou převládat inverzní charakter počasí. Takže na horách bude nadále polojasno až skoro jasno, zato v nížinách budou rána mnohdy tonout v mlze, polojasná obloha bude spíše výjimkou a očekávat lze spíše nízkou oblačnost.

„To způsobí i nepříznivé rozptylové podmínky, což znamená, že se lidé zejména v Moravskoslezském kraji opět budou dusit,“ poznamenala Honsová.

Po ránu zůstanou teploty v rozmezí od nuly k minus čtyřem stupňům, v místech zvýšené oblačnosti se budou pohybovat mezi nulou a plus čtyřmi, v oblastech s nízkou oblačností mezi pěti až devíti a v případě protrhání oblačnosti očekávají meteorologové až 12 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám