Hlavní obsah

Druhý den voleb: hlasovala asi třetina voličů a v Rožnově i premiér

Aktualizováno

V sobotu v 8:00 se v Česku podruhé otevřely dveře volebních místností, v nichž si lidé hlasováním volí členy zastupitelstva své obce. V některých obcích navíc mohou vybrat finalisty do voleb do Senátu, jejichž druhé kolo se bude konat příští týden. Volební místnosti se v sobotu uzavřou ve 14 hodin, předběžné výsledky by měly být známy krátce poté. Podle odhadů volebních komisařů do dopoledních hodin odvolila asi třetina voličů. V Rožnově pod Radhoštěm volil také premiér Petr Nečas.

Článek

Petr Nečas (ODS) novinářům oznámil, že nekřížkoval jednotlivé kandidáty, ale dal přednost celé straně, v jejímž čele stojí.

"Je tradicí, že v komunálních volbách, vzhledem k velkému počtu malých obcí, zpravidla celkově vítězí různé nezávislé kandidátky. Z těch parlamentních stran bychom chtěli vyhrát a získat i největší počet senátních křesel," řekl předseda vlády a ODS.

Lidé podle něj v komunálních volbách rozhodují, kdo bude zodpovědně spravovat jejich obce a města, a také o tom, aby následně nebyli prostřednictvím měst a obcí zadlužováni.

Účast kolem 30 procent

V Moravskoslezském kraji se podle informací České televize účast u voleb pohybuje od 30 do 40 procent. Vyšší volební účast vykazují spíše menší obce, v Plzeňském kraji odvolilo asi 50 procent lidí.

V Jihomoravském kraji vhodilo svůj hlas do urny 41 procent voličů, v senátních volbách 36. Ve Zlínském kraji do zastupitelstva volilo 38 procent voličů. Na Vysočině a v Olomouckém kraji se účast pohybovala v širokém rozmezí 20-40 procent, obdobně tomu bylo i v dalších krajích.

Ve třech obcích se v pátek objevily informace o možném kupčení s hlasy, policie okolnosti prověřuje.

Pátečního hlasování se podle odhadu volebních komisařů zúčastnila necelá třetina voličů. Co do počtu hlasujících bývají nejvyhledávanější volby do Sněmovny, následují komunální volby a nejméně voličů přilákají volby do Senátu. Těch nyní budou voliči na třetině území republiky vybírat 27. [celá zpráva]

Premiér odvolí až dnes

Své vítězství v minulých volbách nyní obhajuje ODS. ČSSD udělala vše pro to, aby dominantní silou v horní komoře Parlamentu byli její zástupci. Její výchozí pozice je lepší, protože narozdíl od ODS a TOP 09 neobhajuje žádný mandát.

Volby také prověří, zda si nové strany TOP 09 a VV udržely voličskou přízeň. Rozhoduje se také o budoucnosti KDU-ČSL, která poté, co se na jaře nedostala do Sněmovny, zastává pozice jen v Senátu.

V sobotu by se měl k volební urně mimo jiné dostavit i premiér Petr Nečas či arcibiskup Dominik Duka.

V 18 obcích ČR v sobotu volby do zastupitelstva neproběhnou, protože se nenašel potřebný počet uchazečů. Nejdéle je kvůli tomu neobsazena radnice v zadlužené obci Prameny na Chebsku. V těchto obcích se budou muset konat nejpozději za čtyři měsíce další volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám