Hlavní obsah

V několika obcích se někdo údajně pokoušel kupčit s hlasy, policie případy šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Chodově na Sokolovsku došlo podle všeho v pátek o pokus kupčení s volebními hlasy. Lidem v lokalitě Železný Dvůr, kde žijí především Romové a sociálně slabé rodiny, někdo nabízel peníze za to, aby volili předem určenou stranu. Obyvatele Železného Dvora ve větším počtu svážela k volební místnosti dodávka. V dalším případě v Roudnici nad Labem nabízeli například lidé voličům odměnu za volbu čísla 7 přímo před zraky reportéra.

Foto: Martin Polák, Právo

Žena, které někdo slíbil peníze za to, když bude volit určenou stranu, čeká na odvoz k volební místnosti.

Článek

„Slíbili mi 150 korun, kdo to byl, nevím. Už tady čekám pěknou dobu, ale zatím nikdo nepřijel,“ řekla kolem 17. hodiny Právu asi 60letá žena ze Železného Dvora, která stála před domem připravena na cestu.

Mladík, který stál vedle ní, její slova potvrdil. „Chodil tady jeden, a nabízel 150 korun,“ popsal mladík.

Případem se začala zabývat i policie. „Případ pečlivě vyšetřujeme a o výsledku budeme informovat,“ řekla Právu policejní mluvčí Martina Hrušková.

Že se něco děje, se pokusil dokázat muž, který novinářům ukázal na mobilním telefonu videosekvence, které ukazovaly, jak k volební místnosti opakovaně zajíždí dodávka, z níž vystupuje skupinka lidí. Po odvolení opět nasedla a odjíždí.

„Máme nepodloženou informaci, že se tady dějí praktiky, které nejsou v pořádku,“ uvedla Ivana Sarkányová z chodovské radnice.

Podle ní zákon na takovou situaci nepamatuje, je pouze možnost podat protest proti výsledkům voleb.

Nejméně 50 lidí mělo za odměnu podpořit Roudničany

Odměnu za zaškrtnutí strany ve volebním lístku v pátek slibovali neznámí organizátoři i lidem ve Ferrari baru v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Po vyplnění lístků je pak naložili do přistavených mikrobusů a odváželi do volebních místností. Redaktor ČTK byl svědkem, jak jim organizátoři akce v baru řekli, aby na kandidátce, kterou si všichni přinesli s sebou, zaškrtli stranu číslo 7 - Roudničané. Případ již prošetřuje policie.

Účastníci hromadného vyplňování volebních lístků, hlavně mladí lidé a Romové, se před barem sešli kolem 16:00. Dorazilo jich minimálně 50, bar po jeho otevření zcela zaplnili. Uvnitř baru pak lístky vyplnili podle rady několika mladých mužů, kteří vše organizovali. Skupině asi deseti mladých lidí jeden z organizátorů před redaktorem ČTK řekl, že odměnu dostanou, až odvolí. Lidé pak vyšli z baru, kde postupně nasedali do připravených mikrobusů.

Starosta Josef Bakeš řekl, že městská policie vše zadokumentovala. Vyfotografovala i mikrobusy, které lidi od baru odvážely. Důkazy pak prý strážníci předají státní policii, která nakonec na místo dorazila také. Někteří lidé poté, co policisté dorazili, odešli. Další zůstali a ukryli se do baru.

Mluvčí policie Marie Pivková uvedla, že policie případ vyšetřuje. Podle ní podobných oznámení během pátečního odpoledne dostala policie v Ústeckém kraji více, například v Kadani, Jirkově na Chomutovsku a v Krupce na Teplicku.

V Krupce policie podezření z kupčení neprokázala 

Krátce po otevření volebních místností řešili policisté také v Krupce na Teplicku podezření, že se volby pokouší někdo manipulovat. Před volební místností na sídlišti Maršov se shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Porušení zákona ale policisté neshledali, řekla krajská mluvčí Marie Pivková. Podle svědků Romové za patřičně upravený volební lístek údajně měli slíbeno 300 korun. Romové měli svými hlasy podpořit stranu Šance pro město, uvedla ČT.

"Volala nám nějaká paní, že se pod domem shlukují Romové a navzájem se vozí auty do volební místnosti. V daném místě je opravdu větší koncentrace romských obyvatel, žádné porušení zákona ale hlídka neshledala. Zřejmě si navzájem radili jak upravit volební lístky," řekla Pivková. Po příjezdu policie se skupina postupně rozešla.

Svědci tvrdí, že na místě docházelo k uplácení. "Mají mít slíbeno každý 300 korun. Na místě jsem i fotil a natáčel na skrytou kameru. Když přijela policie, odjeli volit a pak to sepsat do jedné z restaurací," řekl krupský fotograf Pavel Horák, který srocení přihlížel. Za akcí podle něj stojí jeden z místních politiků.

Sešlost zřejmě souvisí s letáky, které někdo ve středu roznášel po Krupce. Papír s textem "Pojď s námi k volbám. Přijď nás podpořit a my podpoříme tebe." zval zájemce na stejné parkoviště, kde se dnes srocení konalo. Neznámý autor sliboval "podporu" na dnešek, v každou sudou hodinu od 14:00 do 20:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám