Hlavní obsah

Volební simulátor: co udělá křížkování s hlasy pro strany a kandidáty

Novinky, jas

Pokud vás zajímá, jak se v komunálních volbách projeví jednotlivé způsoby hlasování, lze využít jednoduchý a přehledný simulátor ukazující konečné rozdělení hlasů.

Článek

Na rozdíl od jiných voleb má občan možnost vybrat jak jednotlivou stranu, tak samotné kandidáty. Další možností, která se nabízí, je kombinace obou předchozích možností, tedy výběr strany i kandidátů.

Pokud se občan rozhodne vybrat jednotlivé kandidáty napříč kandidujícími stranami, případně stranu a jednotlivé kandidáty, měl by si v záhlaví hlasovacího lístku zjistit, kolik kandidátů se v jeho obvodu do zastupitelstva volí.

"Strany před komunálními volbami na své voliče apelují, aby nepoužívali křížkování. Lidé by to mohli pochopit jako obavu před přeházením pořadí na kandidátkách. Strany ale ve skutečnosti k apelu vede obava o celkový volební zisk," uvedl matematik a programátor Dušan Janovský, který je autorem simulátoru.

"Šance voličů ovlivnit pořadí na kandidátkách je totiž kvůli použitému volebnímu systému minimální," připomněl Janovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám