Hlavní obsah

Babí léto definitivně skončilo, zatáhne se a na horách začne sněžit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v České republice začíná ovlivňovat od severu přicházející studená fronta, která s sebou přinese hojnou oblačnost a s ní související srážky. Jak již bylo meteorology avizováno, na horách se bude jednat o srážky sněhové. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na rozdíl od předchozích slunečných dnů bude v pátek na našem území oblačno až zataženo. Zejména na severu území se bude vyskytovat déšť či přeháňky, ve zbytku republiky budou ojedinělé. Odpoledne se teplota dostane na osm až 12 stupňů Celsia.

Sobota bude ve znamení zatažené oblohy. "V Čechách musíme počítat s deštěm, na Moravě a ve Slezsku bude pršet pouze místy," konstatovala Honsová s tím, že zejména v Krkonoších či Krušných horách může v průběhu dne v nejvyšších polohách napadnout až 15 centimetrů sněhu. Odpoledne se rtuť teploměru dostane na sedm až 11 stupňů.

Také v neděli bude oblačno až zataženo s občasným deštěm či přeháňkami, které mohou být v polohách nad 800 metrů sněhové. Odpolední maxima budou mezi šesti a deseti stupni, nad ránem klesne teplota na pět až jeden stupeň. Na horách očekávají meteorologové teplotu minus tři stupně Celsia.

Také výhled na další dny slibuje převážně polojasno či oblačno. V pondělí a úterý by nás měly doprovázet slabé přeháňky a teploty mezi šesti a deseti stupni. Výhled na středu hovoří prozatím o oblačném až zataženém počasí s přeháňkami a deštěm. Mělo by se také mírně ochladit, takže odpoledne bude pouze mezi pěti a devíti stupni Celsia.

Honsová v souvislosti se slunečným počasím předešlých dnů připomněla, že průměrné denní teploty byly kvůli velmi chladným ránům o zhruba šest stupňů nižší, než by odpovídalo dlouhodobému průměru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám