Hlavní obsah

TOP 09 označila svého kandidáta za "shnilé jablko" a stáhla ho z voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stahování kandidátů z kandidátních listin těsně před pátečními komunálními volbami nabírá na obrátkách. TOP 09 ve středu oznámila, že stáhla z druhého místa své kandidátky do zastupitelstva Prahy 1 Karla Koželuha. Mluvčí strany Jan Jakob krok odůvodnil "problematickým působením" Koželuha na radnici Prahy 1.

Článek

"Nechceme nabízet shnilá jablka, to raději nebudeme nabízet nic," řekl mluvčí.

Koželuh podle něj jednal tak, že to nebylo slučitelné s tím, aby za TOP 09 kandidoval. Strana prý teď shání další informace a zváží další postup.

Koželuh řekl, že pokud jde o minulost, má čisté svědomí. Uvedl také, že mu oficiálně nikdo nic nesdělil, stažení z kandidátky mu prý ale potvrdil šéf pražské TOP 09 František Laudát. "Jsem z toho značně rozčarován," dodal.

Domnívá se, že za jeho odvoláním může být uvolňování pozic pro případnou koalici mezi TOP 09 a ODS vedenou současným starostou Filipem Dvořákem (ODS). Koželuh měl v minulosti s Dvořákem spory.

Koželuh se dostal do současného zastupitelstva pod hlavičkou strany SNK-ED, později ale přestoupil do TOP 09. Po volbách 2006 podpořil koalici ODS, ČSSD a SNK-ED, díky čemuž se stal místostarostou. Z funkce byl ale odvolán loni v září. Návrh předložil tehdejší radní Dvořák, zdůvodnil ho špatnými pracovními výsledky a "nevyhovujícím postupem při některých investičních akcích". Koželuh pochybení odmítl a odvolání označil za politickou akci. Dvořák se později stal starostou, když zařídil odvolání dosavadního šéfa radnice Petra Hejmu (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám