Hlavní obsah

Zástupci Prahy si přijeli pro Slovanskou epopej, která byla prohlášena kulturní památkou

Právo, Novinky, miv, mh
Moravský Krumlov
Aktualizováno

Do zámku v Moravském Krumlově dorazili ve čtvrtek zástupci Prahy. Přijeli si pro Slovanskou epopej od Alfonse Muchy. Ještě během čtvrtka by se díla měla začít balit. Ministerstvo kultury se navíc rozhodlo prohlásit Slovanskou epopej Alfonse Muchy kulturní památkou. Pro manipulaci s epopejí tak budou platit přísnější pravidla. Rozhodnutí padlo 29. září, 1. října bylo oznámeno Praze a nyní běží správní lhůta 15 dní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Balení Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově

Článek

"Dorazilo deset lidí. Stěhování epopeje již není věcí Moravského Krumlova, ale Prahy, popřípadě Muchových potomků," řekl ČTK krumlovský starosta Jaroslav Mokrý (ODS). Ve skupince jsou zástupci Galerie hlavního města Prahy a také radní Ondřej Pecha (ODS).

Před budovou demonstrovalo několik desítek studentů, jimž se právě Pecha snažil situaci vysvětlit. Při příjezdu skupiny, která bude epopej stěhovat, vznikaly nejasnosti, protože část lidí měla koupenou vstupenku a chtěla dílo vidět. Nyní už je prostor uzavřen a balí se první obraz.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Příprava balení Slovanské epopeje

"Nenažraná Praha"

První bylo spuštěno na zem menší plátno Car Simeon Bulharský. Ještě dříve se ale v emotivní atmosféře odehrála slovní výměna názorů, při které z úst místních padala nelichotivá slova. „Nenažraná Praha, hamotní pragocentristi, musí mít, co si zamanou“ a další slova vystihla všeobecné mínění lidí z města a okolí. Studenti se na poslední chvíli domáhali prohlídky pláten, zatímco jim pracovníci galerie chtěli zabránit ve vstupu s odkazem, že začalo již její balení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Místním se stěhování Muchova díla nezamlouvá.

Upozornění průvodkyně, že za prohlídku pláten skupina návštěvníků ještě zaplatila i přivolání policie situaci alespoň trochu uklidnilo, byť napětí a nesouhlas se stěhováním se vznášel ve vzduchu dále.

Sedm tisíc podpisů během čtyř dnů

„Jsou to pocity rozhořčení, beznaděje, ale stále doufáme, že se to podaří zvrátit,“ řekl jeden z iniciátorů protestů Vojtěch Jelínek. „Bohužel Praha je nad vším. Nezáleží jí na hlasech, které s tím nesouhlasí. Jestliže jsme během čtyř dnů ve dvaceti lidech nasbírali téměř sedm tisíc podpisů, to o něčem vypovídá,“ dodal. S nespokojenými studenty diskutoval pražský radní Ondřej Pecha. Jimi uváděné argumenty označil jako nepravdivé. „Nemůžete poslouchat výroky novinářů, kteří si vymýšlí,“ prohlásil Pecha. Je přesvědčen, že stěhování je definitivní.

Krumlovští vkládají naději do dědického sporu

Stále ještě může nastat zvrat, ale jen ze strany dědiců Alfonse Muchy. „Věc byla vrácena prvoinstančnímu úřadu k rozhodnutí, samozřejmě učiníme všechny kroky k tomu, aby bylo zabráněno ve stěhování,“ řekl Právu Roman Koucký z advokátní kanceláře Vladimír Jablonský, zastupující Geraldinu a Johna Muchovy.

Pro turisticky významnou Prahu je epopej něco jako kapka v moři, pro Krumlov je její odvezení turistická smrt.

„Další kroky prozrazovat nebudu, vyjádřím se, až budou učiněny. Ale byl podán návrh na dodatečné vypořádání dědictví, až rozhodne pozůstalostní soud, pak teprve bude podána žaloba,“ dodal Koucký.

Odpůrci stěhování apelují půlstoletím, po které Moravský Krumlov poskytoval dílu domov. Současně byla epopej hlavním turistickým lákadlem města. „Pro turisticky významnou Prahu je epopej něco jako kapka v moři, pro Krumlov je její odvezení turistická smrt,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Vítkov nebo Letná...

U obrazu se musí postavit lešení, poté se spustí na zem a nabalí na buben, který se umístí do klimatizované bedny.

Celý cyklus by v Praze mohl být za tři týdny a podle ředitele Galerie hlavního města Prahy Milana Bufky by cyklus mohl být v Praze k vidění na začátku prosince. Podle něj jde ale jen o hrubý odhad. Prozatímní plán vystavení pláten Praha má, do budoucna plánuje výstavbu pavilónu na Vítkově či Letné. „Provizorium v Moravském Krumlově je nedůstojné, neumožňuje pořádnou prohlídku pláten,“ tvrdil Pecha. Místo toho bude epopej do května vystavena v Praze a pak skončí obrazy v depozitu.

Vydání díla umožnil kraj

Převoz umožnilo středeční rozhodnutí Jihomoravského kraje, které zrušilo verdikt města, jež zakázalo s dílem manipulovat.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Role s plátny poputují do Prahy

Platí tak rozsudek znojemského soudu, že dílo patří Praze, jak si přál autor. Muchův potomek je ale proti stěhování, trvá na tom, aby město splnilo podmínku, že pro vystavení díla zajistí odpovídající prostor.

Hašek se rozzlobil

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) po zasedání rady jihomoravského kraje oznámil, že krajská koalice bude znovu písemně žádat pražského primátora Pavla Béma o pomoc při zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově.

„Na soudních rozhodnutích ještě ani nezaschla razítka a Praha si už takto pospíšila. Jsem šokován rychlostí, s jakou Praha vyrazila na výlet do Moravského Krumlova, aby fakticky zahájila převzetí epopeje a její stěhování...  Arogance, s jakou chtějí pražští radní doslova několik desítek hodin před tím, než jim skončí mandát doslova a do písmene na věky, odvézt Slovanskou epopej z Krumlova, je pro mne šokující,“ uvedl hejtman Hašek.

Právě úředníci jeho úřadu ale stěhování umožnili.

Zároveň vyzval primátora Pavla Béma, radního pro kulturu a další politiky, aby vzali „rozum do hrsti“ a stěhování zastavili. Uvedl, že léta budované dobré vztahy o komunikaci mezi Moravou a Prahou mohou být takovýmto aktem velmi vážně poškozeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Krumlov musí vydat epopej Praze, rozhodl soud

Okresní soud ve Znojmě rozhodl ve čtvrtek, že Moravský Krumlov musí vydat Praze kolekci pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej. Vydal rozhodnutí, které je...

Výběr článků

Načítám