Hlavní obsah

Bouře v ČR si vyžádala oběť, padající strom usmrtil ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tropické počasí vystřídaly v sobotu odpoledne silné bouřky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platila pro jihovýchod Česka, především pro jižní, východní a střední Moravu. Navečer bouře silně udeřily - na Vysočině bouřky vyvracejí stromy do silnic, nejvíc potíží je zatím na Jihlavsku a Pelhřimovsku. V Blansku pak padající strom zabil ženu.

Foto: Pavlíček Luboš , ČTK

Větrná smršť s přívalovým lijákem a krupobitím zasáhla 12. června obec Horní Dubénky na Jihlavsku, kde hasiči museli odstraňovat spadlé stromy.

Článek

V Blansku vítr vyvrátil strom a usmrtil devětatřicetiletou ženu. Schovávala se zřejmě před deštěm. Oznámila to mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

Na Vysočině začaly bouřky kolem 18:30 vyvracet stromy do silnic. Místy bylo také husté krupobití. Krajští hasiči měli během jedné hodiny ohlášených asi 16 událostí, hlavně kvůli popadaným stromům, přibývaly další. V obci Hrutov začal hořet transformátor, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Bouřky jsou i na jihu Čech. Na Jihlavsku bylo zasaženo okolí Telče a Třeště. V obci Horní Dubenky byla podle tamního místostarosty Vladimíra Tomšíka asi půlhodinová průtrž s hustým krupobitím.

Foto: Pavlíček Luboš , ČTK

Větrná smršť s přívalovým lijákem a krupobitím zasáhla 12. června obec Horní Dubénky na Jihlavsku.

"Stromy jsou polámané a mají otrhané listí. Na polích je poničená úroda," popsal situaci kolem 20:00. V některých domech u potoka se zřejmě voda dostala do sklepů. Na Pelhřimovsku zatím hasiči odstraňovali stromy ze silnic hlavně kolem Počátek a Žirovnice.

Bouře se k večeru posouvala od Alp na jih Moravy a Čech, výstraha platí ale také pro Olomoucký a Zlínský kraj, nebezpečí hrozí i na Vysočině, v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. "Dá se říci, že bouřkový mrak by mohl zasáhnout všechny kraje na východ od Vysočiny," doplnil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Západ zatím suchý

Západ země tak pravděpodobně zůstane bez srážek. Rozdíly mezi západem a východem Česka jsou dnes patrné i v teplotách. Zatímco v Chebu dnes odpoledne meteorologové naměřili 22,2 stupně, v Holešově na Kroměřížsku bylo 30,1 stupně Celsia.

Přívalové srážky mohou krátkodobě zvýšit hladiny řek a potoků, voda může zatopit sklepy a garáže. "V bouřkách se ojediněle budou vyskytovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru 70 až 90 kilometrů v hodině," upozornili meteorologové.

Sobota rekordní, v neděli se ochladí

Na dvou místech Zlínského kraje v sobotu padly teplotní rekordy pro tento den. Rekordní čísla meteorologové naměřili ve Vsetíně a Vizovicích na Zlínsku. Nejvíce rtuť teploměru vystoupala ve Vsetíně, kde dosáhla 31,4 stupně Celsia. O 0,2 stupně Celsia tak překonala hodnotu naměřenou v roce 1937. Uvedla to Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V neděli se ochladí. Podle předpovědi ČHMÚ bude 19 až 23 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 25 stupňů.

Tropické teploty panují v Česku od čtvrtka, kdy vedra pokořila rekordy na 47 meteorologických stanicích v republice, v Praze-Karlově zaznamenali meteorologové dokonce teplotu 33,3 stupně. V pátek byl například v Českých Budějovicích překonán 75 let starý teplotní rekord, naměřili tam 32,6 stupně Celsia. Nejvyšší teplota v pátek ovšem byla v Javorníku, kde rtuť teploměru vyšplhala na 32,9 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám