Hlavní obsah

ODS by se měla vrátit k hodnotám z roku 1991, říká Drobil

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený poslanec ODS Pavel Drobil uvažuje o kandidatuře do vedení občanských demokratů na červnovém Kongresu. V reakci na volební výsledek potřebuje podle něj grémium ODS obměnu, aby se tak strana vyhnula dalšímu políčku od voličů. ODS by se měla vrátit k hodnotám, které si dala do vínku při svém založení, tedy svobodě, demokracii, nezkorumpovanému jednání, ekonomické erudici, řekl v rozhovoru pro Právo Drobil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil

Článek

Už jste se rozhodl, zda budete na kongresu ODS kandidovat na místopředsedu?

Pokud budu mít podporu vlastní organizace, tak budu kandidovat.

Mluvili jste o tom v rámci vašeho regionu?

Budeme o tom hovořit v pondělí.

Jak si představujete změnu ODS a jejího vedení?

Je to o kvalitativním posunu, protože voliči nám dali naprosto jasný signál ve volbách. Pokud nevidíme, že tady skutečně došlo k prohře, tak si potom zaděláváme na fatální problém v dalších volbách. Prozřetelnost k nám byla mírná v tom, že nám i přesto dala šanci na reparát včetně možnosti tuto republiku kvalitativně posunout. To by nešlo, aniž bychom reflektovali vzkaz voličů dovnitř ODS. To znamená ve stylu politiky, způsobu komunikace s veřejností, způsobu, jakým budeme prezentovat svou práci.

Vrcholem toho je složení nového vedení, protože ti lidé jsou reprezentanti, jsou vidět. Vedení by mělo odpovídat tomu, kam ODS chceme posunout. Tedy směrem k důvěryhodné straně, která je nositelem těch nejlepších hodnot – svobody, demokracie, nezkorumpovaného jednání, naprosto jasné ekonomické erudice. To znamená všechny atributy, na kterých byla ODS v roce 1991 založena.

Jsou těmi jmény do nového týmu lidé typu Vondry, Pospíšila, Němcové či Černochové?

Vůbec nebudu kádrovat další kolegy. Nebudu se vyjadřovat k dalším jménům. Jak jsem řekl, prostě voliči svou úlohu splnili, vyslali nám jasný signál, dali nám naprosto jasný políček. Jsem přesvědčen, že naprosto zaslouženě. Teď je to v rukou straníků, kolegů. Myslím, že všichni budou velmi dobře vědět, jak vyhodnotit volby a jak se následně zachovat při volbě místopředsedů a kdo jsou ti, kteří mají šanci na důvěru. Tak, jak byl ve volbách suverénem volič, tak tady bude naprostým suverénem každý jednotlivý člen ODS, každý delegát na kongresu. Vůbec nepochybuji, že tito delegáti rozhodnou správně.

Podle našich informací byste ve vládě měl získat funkci ministra průmyslu a obchodu.

Ač tomu možná nevěříte, tak dneska se rozběhla jednání o programu. My se vůbec nebavíme o tom, kdo, kde na jaké ministerstvo. Ani se v tomto okamžiku nebavíme o tom, která z potenciálních koaličních stran by měla mít který resort. Zaprvé je to předčasné, za druhé je to věc koaliční smlouvy a v konečném důsledku výsostné právo premiéra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám