Hlavní obsah

Schwarzenberg: Netuším, kdo jsou Věci veřejné

Právo, dan
Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro Právo pozastavil nad profilem možného koaličního partnera, strany Věci veřejné. "Nevím, kdo to vůbec je," prohlásil. Již v prvních hodinách po volbách se mezi politiky případné koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV začalo diskutovat o tématech, na která mají jiný názor a kde zřejmě vzniknou spory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karel Schwarzenberg na on-line chatu

Článek

"Nevím, kdo to vůbec je. Dokonce u komunistů vím, kdo to je," uvedl Schwarzenberg.

"Nevím, kdo je majitelem strany Věci veřejné. Je to pan Bárta (poslanec VV a majitel agentury ABL), pan Škárka (poslanec VV), pan Hrdlička (radní Prahy 10 za ODS). Nevím, co chtějí," pokračoval šéf TOP 09 a dodal: "Radek John říká velmi jasný populistický program, nic proti tomu, ale když chci s někým jednat, tak chci vědět, kdo má opravdovou moc."

Dohodu ztěžují "čertíci"

"Problém bude, když přijde řeč na detaily, tam je potom ten čertík schovaný," odhadoval již v sobotu Schwarzenberg.

V sobotu ještě nebyly sečteny výsledky, a už došlo k první přestřelce mezi předsedou VV Radkem Johnem a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

John řekl, že nebudou ve vládě, která nevezme 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany. A Kalousek mu hned vzkázal: "Začít jednání tím, že si diktuji něco v přímém přenosu, je nejlepší způsob, jak se na ničem nedohodnout."

Další "čertíci" vykoukli při nedělní debatě lídrů v ČT. Nečas za přitakávání šéfa TOP 09 uvedl, že by již v roce 2017 chtěli vyrovnaný rozpočet, a tudíž se bude muset šetřit. Ale John namítl: "Nelíbí se nám utahování opasků. My chceme nezadlužování dětí, ale například TOP 09 v některých úsporných opatřeních jde až příliš po krku lidem, my chceme uspořit na státu.

"Problém bude i s ekologickou zakázkou až za 115 miliard. Schwarzenberg radí v tendru pokračovat. Nečas řekl, že je k zakázce velmi skeptický. John by ji rovnou zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání o budoucí vládě už začala

Ještě než byly sečteny všechny hlasy, začaly v sobotu odpoledne neformální rozhovory o budoucí vládě. Předseda TOP 09 Schwarzenberg se krátce setkal s lídrem...

Výběr článků

Načítám