Hlavní obsah

Za deštivý květen skutečně může sopečný popel, tvrdí vědci

Novinky, jim

Počasí se až do konce měsíce nezmění, dešťové mraky se potáhnou nad Českem i po celý volební víkend a některé prognózy předznamenávají, že deštivé bude celé léto. Květen byl výjimečný co do hojnosti dešťů a nízkými teplotami. Většina islandských vědců už se přiklání k tomu, že počasí v Evropě ovlivňuje prach v atmosféře ze sopky Eyjafjallajökull.

Článek

Novinkám to sdělila Dagmar Honsová z Meteopressu. „Za celý květen nebyl jediný letní den. Tedy den, kdy by se teploty vyšplhaly nad 25 stupňů, přitom v květnu běžně překračují teploty hranici 30 stupňů Celsia. Místo toho jsme měli na Lysé hoře 50 centimetrů sněhu a velmi vlhké počasí,“ upozornila meteoroložka.

Podle ní se již 70 procent islandských vulkanologů a meteorologů, kteří dosud mapovali množství popela v atmosféře, domnívá, že k neobvyklým jevům dochází kvůli erupcím jejich sopky Eyjafjallajökull. Vulkánu lze údajně přičíst i neobvyklou intenzitu dešťů v posledních týdnech. Prachové částečky totiž fungují jako kondenzační jadérka, která stimulují tvorbu dešťových kapek.

„Nyní spekulují také o tom, zda to nebude mít vliv na počasí v následujících třech měsících. A těch sedm z deseti si myslí, že i další tři měsíce bude pršet. Průměrná teplota by se mohla snížit až o tři stupně Celsia,“ avizuje Honsová.

Do konce května se nic nezmění

Na většině území bude po celý čtvrtek oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami. Postupně přibudou ojedinělé bouřky, které s sebou přiženou krupobití a silný vítr dosahující v nárazech rychlosti 70 kilometrů v hodině. Teploty se budou do konce týdne pohybovat v rozmezí od 17 do 22 stupňů Celsia.

V pátek by se mělo po ránu vyjasnit, očekává se polojasná až oblačná obloha. Odpoledne se ale zatáhne, deště a přeháňky mohou místy vyvrcholit intenzivními srážkami.

O víkendu nebude o nic lépe, dopoledne bude po oba dny oblačno s ojedinělými přeháňkami, odpoledne se vrátí deště a lokální bouřky. V sobotu i neděli se budou teploty pohybovat mezi 17 až 21 stupněm Celsia. V pondělí se průměrná teplota o stupeň navýší, nicméně počasí zůstane prakticky totožné.

Reklama

Výběr článků

Načítám