Hlavní obsah

Loňské zrušené volby stály 115 miliónů, letošní přes miliardu

Loňské plánované volby do sněmovny, které se ale nakonec neuskutečnily, stály daňové poplatníky 114,5 miliónu korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Letošní volby do sněmovny, které se uskuteční v pátek a v sobotu, by měly stát jednu miliardu a 56 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stát loni vynaložil na volby 611 miliónů korun. Občané loni volili pouze do Evropského parlamentu a do zastupitelstev obcí, kde se zastupitelstvo rozpadlo. Volby europoslanců stály 466 miliónů, volby do zastupitelstev téměř 30 miliónů.

Původně bylo loni v rozpočtu vyčleněno na volby 553 miliónů korun. Poté, co padla vláda Mirka Topolánka a politici se dohodli na předčasných volbách, tato částka vzrostla na zhruba miliardu korun. Do voleb však nejprve zasáhl Ústavní soud, když začátkem září zrušil ústavní zákon, kterým parlament zkrátil sněmovně volební období. Politici proto podnikli další pokus o vyvolání předčasných voleb pomocí změny ústavy. Tento krok ale pak nepodpořila ČSSD a volby se nakonec nekonaly.

Stát pak musel hradit vzniklé výdaje. Například kraje dostaly dotaci 7,7 miliónu korun na úhradu vynaložených nákladů. Ministerstvo vnitra doplatilo na vzniklou situaci částkou téměř 31 miliónů korun, Český statistický úřadu částkou o zhruba deset miliónů vyšší.

Volby do sněmovny v roce 2006 stály 994 miliónů korun. Ministerstvo odhaduje, že letošní náklady budou nakonec nižší než uvedených 1,056 miliardy korun. Kromě sněmovních voleb bude muset stát letos zajistit také volby do zastupitelstev obcí a volební obměnu třetiny Senátu na podzim. Na to je v rozpočtu podle dřívějších údajů ministerstva financí téměř 664 miliónů korun. Celkem je tak na trojí letošní volby ve státní pokladně přes 1,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám